Кристо
Снимка от опакованите кейове от езерото Изео в Италия. Това беше най-близката до България инсталация на Кристо, направена преди 6 години, която беше посетена от хиляди българи.

От следващия месец започват дейностите по опаковане на Триумфалната арка в Париж в сребристосин плат и червено въже. Това ще бъде посмъртният проект на родения в България художник Кристо Явашев, пише Гардиън.

Инсталацията ще бъде на стойност 14 милиона евро, като арката ще бъде обвита в 25 000 кв. метра рециклируем полипропиленов плат, фиксиран с 3000 метра червено въже, също рециклируемо.

Изпълняването на проекта е почти 60-годишна мечта за Кристо и неговата съпруга Жан-Клод. Планове за опаковане на Триумфалната арка за първи път те изготвят през 1962 г., когато наемат малка стая в близост до паметника.

На снимката: Скица на опаковането на Триумфалната арка

„Направен е фотомонтаж как ще изглежда, но те никога не са предлагали действително да го направят, защото са мислели, че никога няма да получат необходимото разрешение“, каза племенникът на Кристо – Владимир Явашев пред Гардиън миналата седмица.

„Можем да осъществим този проект, защото те [Кристо и Жан-Клод] са изготвили всеки един визуален и артистичен аспект от него. Този проект е на 100% проектът на Кристо и Жан-Клод. Неговото желание беше това да се случи дори след като си отиде. Ние просто осъществяме неговия проект.“

Идеята за опаковането на Триумфалната арка е възродена през 2017 г., за да съвпадне с изложба на Кристо в музея Помпиду и е одобрена от властите на Париж. То трябваше да се осъществи миналата година, но беше отменено заради пандемията от коронавирус. Жан-Клод почина през 2009 г., а Кристо – през май миналата година.

Строителните екипи ще работят в продължение на 12 седмици и ще започнат изграждането на инсталацията след традиционните за Франция чествания на Деня на Бастилията на 14 юли, за да я завършат преди 18 септември. Както повечето от творбите на Кристо, и тази ще бъде временна. На 3 октомври ще започне работа за премахване на опаковката навреме за церемониите по Деня на примирието през ноември.

Проектът е финансиран изцяло чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, чертежи и колажи на проекта, както и макети, произведения от 50-те и 60-те години и оригинални литографии.

Роденият в България Христо Владимиров Явашев в България, учи в София, но през 1957 г. бяга от комунистическия режим в страната на запад, като се придвижва с влак от Прага до Виена и през Женева до Париж, където среща Жан-Клод Денат дьо Гийобон, която става негова съпруга и артистичен партньор до смъртта си. Двойката се премества в Ню Йорк през 1964 г., прекарвайки първите си три години там като нелегални имигранти.

Сред най-известните творби на Кристо са опаковането на Райхстага в Берлин през 1995 г. и Пон-Ньоф в Париж през 1985 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук