Аукционната къща „Сотбис” в Париж пуска на търг личната художествена колекция на Кристо и Жан-Клод, събирана през целия им живот.

Това кореспондира на оставеното от тях завещание, че цялата колекция трябва да бъде продадена на търг в полза на семейството. Тя включва 400 произведения на изкуството, плюс няколко творби на самия Христо Явашев – Кристо.

По-особеното в този търг определено ще е личният почерк, който колекцията носи и препратката към техните контакти и приятелства в художествените среди – първо в Париж, а след това и в Ню Йорк, откъдето двамата ръководят своите уникални проекти по опаковането на различни обекти.

Повечето работи, за които ще се наддава, са от ранните съвместни години на Кристо и Жан-Клод – края на 1950-те и началото на 1960-те години, когато двамата са част от парижкия авангард. Част от него е и Ив Клайн – съосновател на художественото движение „Нов реализъм” и откривател на известното IKB-синьо (International Klein Blue). Двамата с Кристо стават приятели и си разменят творби. Така например срещу един от своите опаковани обекти Кристо получава от Клайн платното „Син монохром“ от 1958 година. Аукционната къща „Сотбис” го оценява на най-малко 200 хиляди евро.

Редица други експонати в колекцията също са дело на приятели. Така например произведението на Лучо Фонтана „Concetto Spaziale, Attesa” (1963) е посветено на Жан-Клод. Картината се оценява на между 300 хиляди и 500 хиляди евро. Навремето тя е висяла в хотел „Челси” на 23-та улица в Ню Йорк, където Кристо и Жан-Клод живеели първоначално след преместването си в САЩ. Под картината била поставена единствената мебел, която двамата взели със себе си от Европа – „Висок стол” (Hoge Stoel) на Герит Ритфелд, който Кристо много харесвал. Очаква се столът да се продаде на цена между 80 хиляди и 120 хиляди евро.

Клас Олденбург заменя „Bacon and Egg, Ice Cream and Beef Steak” за една от ранните творби на Кристо. Интересен детайл е, че в хотел „Челси” тогава живеели и други художници като Даниел Шпьори и Клас Олденбург. Олденбург предложил на Кристо и Жан-Клод студиото си в една стара фабрика, където през 1964 двамата се преместили да живеят. Отново чрез размяна по-късно Кристо се сдобил и с двойната скулптура на Олденбург „Bacon and Egg, Ice Cream and Beef Steak”, носеща посвещението: „На Кристо от Клас”.  На аукциона в „Сотбис” произведението може да донесе между 40 хиляди и 60 хиляди евро.

Жан-Клод почина през 2009-а година, а Кристо – през май 2020-а.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук