Радев мандат

Румен Радев определи случая със съветника си Пламен Узунов като „ченгеджийски похват“. Той заяви, че не е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на Агенция „Митници“. След срещата на върха на НАТО в Брюксел държавният глава бе помолен да коментира записа, в който Узунов прибира плик с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков.

„Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига! Знаете, че вече пет години и аз, и моите съветници, и моето семейство, сме подложени на непрекъснати атаки и всякакви инсинуации! Няма да коментирам ченгеджийски похвати!“.

Явно фантазиите на предишния министър-председател извират от опита му за пълнене на шкафчета с евра и злато. Чух всякакви причудливи интерпретации, включително от бившия премиер.

По отношение на темите, дебатирани на срещата на върха в НАТО, Радев заяви, че Китай се разисква не като непосредствена заплаха, а като предизвикателство за бъдещето.

„Да не забравяме, че това е огромен икономически партньори и икономиките ни са силно свързани“, каза президентът. Той подчерта, че по отношение на Русия няма промяна в позицията на НАТО от 2014 година, но има такава в мотивацията на американския президент Байдън преди срещата му с руския държавен глава Владимир Путин, а тя е за търсене на всички възможни начини за намаляване на напрежението.

Какво показват записите с Узунов?

Припомняме, че преди 2 дни сайтът „Афера” публикува запис от охранителни камери на заведение, на които се вижда как бившият шеф на митниците в София Петко Петков дава плик на секретаря по антикорупция в президентството Пламен Узунов.

Записите са от 19 май – денят, в който са назначени трима нови зам.-директори в митниците.

На клиповете се вижда как в заведението влиза Петко Петков, бивш шеф на Районната митническа дирекция – София от времето на правителството на Иван Костов. В медийни публикации от началото на новия век името му е свързано с различни разследвания по линия на контрабандата, приключили обаче без конкретни резултати.

По-късно в обсега на камерите влиза и Пламен Узунов. Вижда се как той взима от Петков двата му телефона и ги оставя заедно със своя върху шкаф встрани. Петков пише нещо на лист и го подава на събеседника си, а накрая на срещата бившият митничар подава на секретаря голям книжен плик.

За bTV Петков потвърди за срещата и обясни, че е дал подарък на свой стар приятел: „Вътре имаше една бутилка алкохол, ром, и една кутия пури. Този човек ми помогна с един контакт за операция, на мен ми правиха трансплантация на черен дроб. Това е от чисто морално от внимание към него, една бутилка и кутия пури“.

Телефоните пък били оставени в страни не от конспиративни подбуди, а… за да се зареждат (макар да не се виждат кабели – bTV). „Мога да седна и с Бойко Борисов ако искам. Аз си сядам, пия си кафе, говоря си, за мен приятелството е над всичко. И ако някой търси под вола теле, просто няма да намери това теле, което търси“, категоричен е бившият митничар.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук