протести, София

Временната парламентарна комисия, която проверява за подслушване и полицейско насилие, ще поиска от службите за сигурност информация за използваните специални разузнавателни средства по време на антиправителствените протести от миналото лято. Това съобщи зам.-председателят проф. Николай Радулов от „Има такъв народ“ пред БНР.

„Хора са наблюдавани по най-различни бомбастични причини свързани с това, че се готви държавен преврат, свързани с това, че лице, което е в чужбина, е платило да се извършват бунтове и така нататък – неща, които са смешни, коментира заместник-председателят на комисията проф. Николай Радулов от „Има такъв народ“

Той акцентира, че това трябва да се уточни, защото с подобни фиктивни причини са искани и са разрешавани специални разузнавателни средства съвсем законно. Ще се издирват и любителски кадри.

Припомняме, че комисията беше създадена миналата седмица. Основният й фокус на работа са случаите на полицейско насилие на миналогодишните протести в центъра на София, както и твърдението за подслушване на граждани и опозиционни политици.

Тя е съставена на паритетен принцип – по двама депутати от всяка парламентарна група, а работата им ще оглави Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, който беше активен участник в протестите през 2020 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!