На снимката: Бойко Рашков и Иван Гешев

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това съобщи той след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения.

„Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледано по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба“, заяви Рашков, цитиран от БНТ.

Рашков е изпратил този материал на зам.-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

„Надявам се там да се проведе разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не. Ако се даде отрицателен отговор какви ще са мотивите. По два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС-та.“ каза служебният вътрешен министър.

Рашков заяви, че ще очаква с нетърпение решението на българската прокуратура по този казус. И по-скоро дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, да прояви кураж да образува досъдено производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той е недосегаем на практика, каза Рашков.

В материалите има и абзац, който се отнася до публикуването на данни от кореспонденция по мобилни устройства между различни лица.

„Публикуването на тези материали от тази кореспонденция са подбирани специално, с цел да се внуши в обществото, а и да се използва материала, който да убеди органа на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на Гешев му се иска“, допълни министърът.

Той настоя, че законът изисква комуникацията да се направи достояние на обществото както е представена, ако изобщо има правни основания за това. При тези материали специално, според него, има подбор, което издава цел, комуникацията да постави в неблагоприятна светлина, този, който е участвал в нея.

Рашков подчерта, че  такова поведение е инкриминирано от закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук