протест
Протести - ден 42

Специална комисия ще проверява случаите на полицейско насилие на миналогодишните протести в центъра на София, както и твърдението за подслушване на граждани и опозиционни политици, решиха депутатите от 46-ото Народно събрание.

Комисията е съставена на паритетен принцип – по двама депутати от всяка парламентарна група, а работата им ще оглави Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, който беше активен участник в протестите през 2020 г.

Според лидера на парламентарната група Мая Манолова целият офис на партията е бил незаконно подслушван. „Въпросът е на чие бюро са отивали данните от това“, попита тя от парламентарната трибуна по време на дебатите.

„Мутро-милиционерщината, наложена от ГЕРБ в МВР, не само трябва да бъде осветена, но и виновните да си получат заслуженото“, коментира Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Дебатите доведоха до повишаване на напрежението заради изказване на бившия вътрешен министър Младен Маринов, който сега заема депутатска банка от групата на ГЕРБ-СДС.

„Не би следвало да произнасяте присъди от тази трибуна. В противен случай правим внушения, които не са доказани. Аз, и като министър в началото на протеста, и като гражданин след това, постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители“, каза той, което предизвика бурни реакции в залата.

„Не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани“, продължи бившият министър на вътрешните работи.

„Г-н Маринов, вие сте една от причините, която доведе до потъпкване на достойнството на българския полицаи“, опонира му Стоян Мирчев от БСП, който се обърна към него с думите: „Вие окървавихте българските протести. Нещо, което не се е случвало у нас“.

От ГЕРБ-СДС дори предложиха Младен Маринов да влезе в състава на комисията и да участва в нейната работа, но мнозинството отхвърли предложението с аргумента, че като бивш министър, заемал поста в началото на протестите, има опасност той да не бъде безпристрастен в действията си.

Видеоархив от 02 септември 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук