членове ВСС оставки

ВСС определи за недопустимо и остави без разглеждане внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за отстраняване на главния прокурор.

То бе внесено поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от служебния министър на вътрешните работи.

Магистратите решиха да гласуват по предложение формулирано по следния начин:

„Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието на Република България за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев“

„За“ него гласуваха 12 члена на ВСС, „против“ бяха 8.

За стартиране на процедурата по отстраняване на главния прокурор е необходимо 17 от членовете на ВСС да гласуват със „за“.

Припомняме, че на 14 юли до служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов e постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор.

„След като разгледах предоставената информация, смятам че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, посочи Стоилов.

Сред нарушенията, според министрите, са разгласяване на данни от досъдебно производство – избирателно и тенденциозно. Също така публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!