Дъстин Хигс /Снимка: Terre Haute Federal Prison/Wikimedia/

Американските власти извършиха 13-а и последна екзекуция за президентството на Доналд Тръмп в събота, съобщават медиите, по-малко от седмица преди Белият дом да бъде поет от демократа Джо Байдън, който се противопоставя на смъртното наказание.

Дъстин Хигс, 48-годишен чернокож, е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция в Индиана часове, след като Върховният съд на САЩ отхвърли спирането на изпълнението, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Хигс е обявен за мъртъв в 1:23 ч. местно време, съобщи вестникът, позовавайки се на изявление на Федералното бюро на затворите.

През януари 1996 г. Хигс поканил три млади жени в апартамента си близо до столицата Вашингтон, заедно с двама свои приятели. Когато една от младите жени отхвърли мераците му, той предложил да ги откара вкъщи, но вместо това спрял в изолиран федерален природен резерват извън града.

Според министерството на правосъдието тогава Хитс е наредил на един от приятелите си да застреля трите жени. През 2000 г. той е осъден на смърт за отвличане и убийство. Мъжът, който натисна спусъка, беше осъден на доживотен затвор без шанс за условно освобождаване.

„Произволно и несправедливо е да се наказва Хигс по-строго от действителния убиец“, заяви адвокатът на Хигс Шон Нолан в молба за помилване, адресирана до президента Тръмп, но стопанинът на Белия дом не реагира.

Администрацията на Тръмп се бори в съда, за да може да продължи с екзекуцията, преди да напусне Белия дом следващата седмица. Съд постанови спиране на изпълнението на присъдата с мотива, че Хигс е хванал коронавирус и че с увредените си бели дробове той вероятно ще страда жестоко по време на инжектиране на пентобарбитал.

Министерството на правосъдието веднага обжалва и спечели делото.

Администрацията на Тръмп възобнови федералните екзекуции през юли след 17-годишна пауза, като ги извършва с безпрецедентна скорост. Сред 12-те души, осъдени на смърт оттогава, за първи път от близо 70 години насам, имаше жена – Лиза Монтгомъри, екзекутирана във вторник, въпреки съмненията за психичното й здраве.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!