нежелана реакция

Федералният институт за ваксини и биомедицински препарати „Пол Ерлих“ е институцията в Германия, която проверява качествата и одобрява за използване всяка нова ваксина на пазара. В ексклузивно интервю за „Дойче веле“ нейният президент Клаус Чихутек, който е биохимик по специалност, отговаря на най-важните въпроси около одобрените досега ваксини срещу коронавируса.

Ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna бяха първите допуснати в ЕС за борбата срещу коронавируса. Как се представят те досега?

Нежеланите ефекти от тях не се отличават особено от онези, които са ни известни и от останалите ваксини. Първите информации са много обнадеждаващи: по време на клиничните изпитания ваксините показаха надеждност от над 90%. Дори и при най-възрастните хора тяхната ефективност остава над 80 процента. Мисля, че имаме две много добри ваксини на пазара. Те бяха разработени и изпитани по всички стандарти.

И при двете ваксини се налага повторно имунизиране. Колко дълъг е имунитетът след това?

Засега все още не знаем това, но има индикации за продължителна имунна реакция. Някои от данните, с които разполагаме, показват, че ваксините предизвикват имунна реакция, която се запазва за повече от 8 месеца. Всичко това са добри новини. Опитите с маймуни показват, че дори и много ниско ниво на неутрализиращи антитела е достатъчно, за да ни предпази от вируса. Аз смятам, че  имунната защита от ваксините ще бъде продължителна, но все пак се нуждаем от повече данни. Те се обработват в момента и ще ни помогнат да дадем още по-конкретни оценки.

Какви неблагоприятни странични ефекти са известни досега?

Повечето от тях се проявяват през първите един до три дни след имунизирането и са краткотрайни: слаба до умерена болка на мястото на инжектирането, отпадналост, понякога леко повишена температура, главоболие или болки в мускулите или ставите. Възможно е и леко подуване на мястото на убождането. Но подобни странични явления има при почти всяко ваксиниране. Те се проявяват за кратко време и не водят до никакви съществени увреждания. Мисля, че при толкова опасно заболяване като Ковид-19 тези странични ефекти са напълно приемливи. Все пак засега изглежда, че страничните ефекти от новите ваксини се проявяват малко по-често, отколкото след вакниране срещу сезонния грип.

Изключвате ли тежките странични въздействия?

Появата на по-тежки последици не може да бъде изключена напълно, но те обикновено се проявяват през първите седмици след ваксинирането, а от цялата досегашна практика се видя, че усложненията са много редки. Към тях спадат алергични реакции и много рядко наблюдаваната пареза на лицевия нерв. Но такива симптоми се проявяваха и сред хората от плацебо-групата. Като цяло може да се каже, че ваксините предлагат много висока степен на сигурност.

Някои хора се опасяват от евентуалните дългосрочни последици от ваксината. Какво можете да кажете на този етап?

Нуждаем се от още информация. Третата фаза от клиничните изпитания ще продължи още две години, през които ще наблюдаваме дългосрочните проявления. Участниците в изпитанията се наблюдават много внимателно и се регистрира всеки страничен ефект. Засега няма никакви индикации за дългосрочни последици от имунизирането. Но дори и да се проявят такива, те ще бъдат много обстойно проучени от нашия институт и от други медицински агенции. Всеки имунизиран може да съобщава за евентуални неблагоприятни ефекти на нашия сайт или като използва мобилното приложение „SaveVac“.

Ваксината на BioNTech и Pfizer е одобрена за приложение сред лица над 16 години, а тази на Moderna – над 18. Ще трябва ли в бъдеще да се имунизират и децата?

Някои от потенциалните ваксини, кандидатстващи за одобрение, се изпробват и върху деца. Очакваме резултати по-късно през тази година. След това е възможно някои от издадените вече лицензи да бъдат разширени и за употреба при деца и младежи. Ще зависи и от това дали комисиите по ваксинациите ще препоръчат подобна мярка.

Има жени, които се опасяват, че ваксините могат да се отразят на настояща или бъдеща бременност. Основателни ли са тези страхове?

За момента не разполагаме с достатъчно данни за имунната реакция при бременни. Затова засега и не препоръчваме на бременни жени да се ваксинират. Аз лично не смятам, че една бъдеща бременност може да бъде увредена от ваксинирането.

Клаус Чихутек Клаус Чихутек

Досегашните резултати от неклинични изпитания с животни показват, че ваксинацията не влияе по никакъв начин на репродуктивната способност, бременността или развитието на зародиша. Но и тук се налага да изчакаме резултатите от изпитанията с хора.

Имаше съобщения за нежелани алергични реакции след ваксиниране. Какво ще препоръчате на хората с алергии – да се ваксирират ли или да изчакат?

По този въпрос няма общовалиден отговор. Ако човек знае, че е алергичен към съставките на даден медикамент, това е аргумент да  не се ваксинира. Но онези, които имат само обичайните алергии към полени от растенията или към определени храни, могат спокойно да се ваксинират. Все пак им препоръчвам да останат поне 15 минути под лекарско наблюдение след поставянето на ваксината, за да може да се реагира в случай на нужда. Но нека повторя: нежеланите реакции са изключително редки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук