Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

От замъка Тресесон във Франция (предполагаемо обитаван от млада жена, за която се смята, че е погребана жива в замъка) до Морган Хаус в Индия (казва се, че все още е посещавана от измъчена съпруга, която някога е живяла там), тези места са не само дом на предполагаеми духове, но и на легендите, които се предават от десетилетия – или дори векове.

Не е чудно, че тези места са толкова привлекателни за туристите, тъй като предлагат редица емоции, каквито не се изпитват често.

Business Insider представя някои от най-обитаваните места в света:

Пекин, Китай – Шаоней №81 или „Църквата Шаоней“, е „най-известната къща, обитавана от духове в Пекин“.

Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

Въпреки че не съществуват записи, обясняващи защо домът е построен, има много изчезвания на хора, свързани с имота.

На входа на Шаоней №81 има известие, че в имота няма духове. Но легендите твърдят друго.

Една от най-познатите легенди е за любовницата на държавен служител, която се самоубила в дома, след като служителят я напуснал по време на китайската гражданска война. Казва се, че сега тя обитава имота.

Друга легенда твърди, че домът всъщност е построен от британски свещеник, който е планирал сградата да бъде църква, но е изчезнал, преди строежът да е завършен.
Трима пияни строителни работници са изчезнали в имота, според Vintage News. Тримата работници са били в съседната сграда, когато решават да пробият стената, която отделя сградата от Шаоней. Съобщава се, че никога повече не са видени.

Бретан, Франция – Смята се, че замъкът Тресесон е обитаван от жена, която е била погребана жива в имота.

Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

Легендата разказва, че крадец се навъртал около Шато де Тресесон и забелязал двама души, които копаят дупка. След това двамата измъкнали млада жена, облечена в булчинска рокля и я хвърлили в дупката.

Крадецът изтичал вкъщи и разказал на жена си за видяното, като твърдял, че е чул двамата, че са погребали младата жена жива, защото е „обезчестила” семейството си. Съпругата му казала да се върне и да спаси младата жена, но след като той се върнал, тя вече била мъртва.

Калимпонг, Индия – Смята се, че Морган Хаус е обитаван от духа на госпожа Морган, която умира в къщата и според слуховете е била измъчвана от съпруга си преди да почине.

Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

Някога в къщата са живели господин и госпожа Морган, които се нанесли малко след сватбата си.

Легендата гласи, че г-н Морган измъчвал жена си, карайки я да изпада в състояние на крайно нещастие. Накрая г-жа Морган починала и г-н Морган напуснал имота.
В продължение на десетилетия домът е в окаяно състояние, докато индийското правителство не поема контрола над него. Сега работи като бутиков хотел, въпреки че хората все още съобщават, че чуват стъпки по коридорите.

Торонто, Онтарио – С Каса Лома са свързани много призрачни истории, датиращи от 30-те години на миналия век.

Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

Този замък е построен от бизнесмена сър Хенри Пелат през 1914 г. за съпругата му лейди Мери Пелат.

И до днес посетителите и служителите на замъка съобщават, че имат привидения, че усещат докосванията на невидими фигури и дори чуват гласове около имота.

За замъка се твърди, че е обитаван от няколко призрака, единият от които е известен като „Бялата дама“; смята се, че е била камериерка в имота в началото на 1900-те.
Освен това под имота има тунели, в които гостите казват, че са говорили и че са си взаимодействали с друг призрак. В докладите се съобщава, че в тунела е прекарвал времето си човек, който е бил нает да си гледа конете.

Има и слухове за появата и на сър Хенри и съпругата му лейди Мери. Хората казват, че са забелязали Хенри, който се взира през прозорците на втория етаж, и Мери, която е известна с това, че поврежда камерите на онези, които са се опитали да я заснемат.

Бату Гаджа, Малайзия – Замъкът на Кели се смята за едно от най-обитаваните от духове места в Малайзия.

Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

Изграждането на замъка на Кели започва през 1915 г., но спира през 1926 г. след смъртта на собственика му Уилям Кели Смит. Скоро след това замъкът е препродаден и състоянието му става окаяно.

Оттогава се казва, че духът му обитава втория етаж на замъка, а около имота се твърди, че е видяно и младо момиче, за което се смята, че е била негова дъщеря. По време на Втората световна война се твърди, че японските войници са екзекутирали затворници на територията на замъка, оставяйки зловещо усещане, когато човек влиза в имота.

Графство Офали, Ирландия – Замъкът Чарлвил се смята за едно от най-обитаваните от духове места в цяла Европа.

Обитавана къща
Източник: Wikimedia Commons

Замъкът Чарлвил датира от 1798 г., когато е построен за граф Чарлвил Уилям Бъри и семейството му. Той остава в семейството до 1963 г., когато Чарлз Бъри внезапно умира.

Днес хората съобщават, че са чували гласове и класическа музика в целия имот. Посетителите твърдят, че звуци от игра на деца изпълват пространството в стаята, която някога е била детска, а духът на младо момиче на име Хариет е бил забелязан на стълбището.

Хариет умира през 1800 г., докато си играе на стълбището; Легендата разказва, че в сградата се чува смехът и говорът на малко момиче, което поянкога дори мести мебелите.

Съобщава се, че замъкът е построен на древна земя, където някога са се събирали религиозни лидери. Настоящите собственици на имота казват, че са виждали фигури с качулки, които се разхождат из земите на замъка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук