Днес е петък, 13-и. Притеснявате ли се от лош късмет? Ако да, не сте сами. Страхът от тази дата е много разпространен и дори си има научно наименование. Повече от едно. Вижте по-надолу 13 слабо известни факта, свързани с деня на лошия късмет.

1/ Не е ясно точно защо се страхуваме от петък, 13

Произходът на известността на тази дата е неуточнен. Най-много хора смятат, че той се дължи на суеверията от миналото, възникнали най-вече в края на 19 век.

Първото документирано споменаване на този ден се намира в биографията на италианския композитар Джоакино Росини, който е починал в такъв ден.

Книгата „Петък, 13-и“ на американския бизнесмен Томас Лоусън от 1907 година вероятно допълнително е подхранила суеверието.

Някои хора са на мнение, че митът има библейски произход. Исус е бил разпнат в петък, а на Тайната вечеря в нощта преди разпятието е имало 13 гости.

Други посочват, че датата се определя като нещастна още от 1307 година, тъй като на нея френският крал е дал заповед за арестуването на стотици рицари-тамплиери, с което поставил началото на съсипването на ордена.

2/ Страховете от петък, 13 са реални и имат научни имена

Те са толкова истински у хората, че са получили дори две научни наименования.  Страхът от петък, 13 се нарича фригатрискайдекафобия или параскевидекатриафобия. Пробвайте да кажете това 10 пъти бързо!

Фригатрискайдекафобия произлиза от името Frigg, северната богиня на мъдростта, на която е наречен петък (Friday). На гръцки „трискайдека“ е 13, а „фобия“ е „страх“.

„Параскевидекатриафобиа“ идва също от гръцки, като „параскеви“ е „петък“, а „декатриа“ е друг начин да се каже „13“.

3/ Страхът е много разпространен

Според експертите фригатрискайдекафобията е много разпространена и засяга милиони хора. Бизнесът, особено въздушните превози, страдат от жестоки загуби в петък, 13.

Трискайдекафобията, или страх от самото число „13“, е още по-разпространена – до такава степен, че някои високи сгради като хотели и болници нямат обозначен 13-и етаж, а някои летища нямат врати с номер 13. В много части на света да имаш 13 души на вечеря се смята за лош късмет.

4/ Лошата дата може да се случи до 3 пъти годишно

Лошите новини за страхуващите се от тази дата са, че във всяка година я има поне веднъж. Относително добрите са, че не може да се случи повече от 3 пъти годишно. Най-дългият период, в който може да не видим таза дата, е 14 месеца.

5/ Виновна е неделята

Месец, в който има петък, 13, трябва да започва в неделя. Ако не вярвате, проверете в календара.

6/Има календарна закономерност при повторенията на петък, 13

Съществува календарен алгоритъм, по който върви цикълът на петък, 13. При невисокосна година, която започва в четвъртък, месеците февруари, март и ноември ще съдържат по един петък, 13.

Този цикъл се повтаря на 28 години. През 21 век той започна през 2009 година. 6 години по-късно, през 2015, датата се случи във февруари, март и ноември. Това няма да стане още 11 години – до 2026, а за нова „тройка“ ще чакаме други 11 години – до 2037. Този цикъл ще се повтори отново от 2043 година, 6 години след 2037.

7/ Три дати петък, 13 може да има и във високосните години

Тройката гадни петъци може да съществува и през високосните години. Ако първи януари на високосната година се пада в неделя, то януари, април и юли ще имат по един от фаталните петъци.

През 20 век това се е случило през 1928, 1956 и 1984 година. През 21 век такива години са 2012, 2040, 2068 и 2096. Да, това отново е 28-годишен цикъл.

8/ Алфред Хичкок е роден в петък, 13

Майсторът на трилъра Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899, в петък. На 13 август 1999 щеше да има 100-годишен юбилей. Той е направил своя режисьорски дебют през 1922 година с филм, наречен „Номер 13“. За нещастие филмът е бил прокълнат от самото начало и поради финансови проблеми не видял бял свят.

hitch-

В петък, 13, е роден и покойният вече кубински диктатор Фидел Кастро.

9/ Това е нещастен ден само за някои

Петък, 13 не е универсален лош ден. В Италия, например, за ден на лош късмет не се смята той, а петък, 17. Всъщност, там числото 13 се смята за щастливо.

В някои испаноговорещи страни и в Гърция за нещастен ден се смята вторник, 13.

10/ Изследванията показват, че набедената за лоша дата всъщност не е такава

Има много малко доказателства, че тази дата наистина носи нещастие. Много изследвания показват, че тя има слаб или никакъв ефект върху събития като катастрофи, влизане в болница или природни бедствия.

11/ Този ден е вдъхновил една от най-касовите филмови поредици

Търговски успешното предприятие „Петък, 13-и“ включва цели 12 филма на ужасите, телевизионни сериали и няколко книги, посветени на суеверието. Това става въпреки че филмите и телевизионните сериали непрекъснато получаваха отрицателни отзиви от кинокритиците. Маската на главния злодей от филмите – Джейсън Ворхийс – е един от най-известните образи в популярната култура.

friday-the-13th-jason-voorhees

12/ Финландия обяви петък, 13 за ден на сигурността от инциденти

От 1995 годдина Финландия обяви по един петък, 13-и годишно за Национален ден на инцидентите. Той се използва за разяснителна дейност относно сигурността на пътя, у дома и на работното място.

13/ Астероид ще прелети покрай Земята през 2029 година

В петък, 13 април 2029 година, опасният астероид Апофис ще премине близо до нашата планета, като при откриването му през 2004 г. се смяташе, че съществува минимален шанс да я удари. Сега можем да дишаме спокойно, тъй като осъвременените изчисления на учените показват, че той ще прелети, без да докосне Земята или Луната. Ако ни казват истината, разбира се…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук