петък 13-ти

Защо петък 13-ти толкова ни плаши? Днешният ден е първият петък 13-ти за 2019г. и много хора са се приготвили за лош късмет. Но откъде идват тези суеверия?

Страхът от числото 13 се появява още през Средновековието, най-вероятно заради броя на хората, присъствали на тайната вечеря и разпятието на Иисус Христос.

Смята се, че това се дължи на Юда, който е тринадесетият гост, седнал последен на вечерята. Според някои писания, денят петък е несполучлив сам по себе си.

В комбинация с числото 13, проблемът става двойно по-голям.

В историята, най-страшният петък 13-ти е бил през октомври 19307г. Според легендите френският крал Филип IV отдавна иска да сложи ръка на Ордена на тамплиерите, притежаващ голямо богатство.

От името на папа Климент V (но в действителност по заповед на френския крал) са разпратени запечатани писма из цяла Европа, които трябва да бъдат отворени на 13 октомври 1307 г. Сутринта на 13 октомври – петък писмата са отворени едновременно. В тях папата обвинява рицарите тамплиери в ерес и най-различни богохулни злодеяния и нарежда тяхното арестуване. Почти навсякъде в Европа са задържани тамплиери.

Други обаче смятат, че най-страшният петък 13-ти е през 1907г., когато е регистрирана най-голямата паника на Уолстрийт.

Така че изглежда няма ясен отговор откъде се поражда страхът от този ден.

Свързани новини:

13 интересни факта за петък 13-ти

Днес е петък, 13-и. Вижте 13 любопитни факта за тази нещастна дата

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук