летен никулден

Днес е Летен Никулден!

Всяка година на 9 май църквата отбелязва празника Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец. Пренасянето се е случило през 10 век. Турците завладели град Мира (днешна Анталия) и поради това мощите на светеца били пренесени в град Бари в Италия.

Съгласно поверието на 9 май не трябва да се работи, за да няма градушка.

Повечето обичаи в този ден са свързани с измолването на дъжд.

Популярен ритуал на Летен Никулден

в миналото е обичаят „Пеперуда“. По същество представлява „украсяването“ на 10-12 годишно момиче с листа и всякаква зеленина, което след това го водят по къщите, за да го заливат с вода и после да го посипват с брашно през сито.

Традицията повелявала детето да бъде сираче. Вярването е, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и искането му ще бъде удовлетворено.

На 9 май почитаме и светеца с една от най-необикновените съдби. Той се казва Свети Христофор, а неговото име в превод означава “който носи Христос”. Родил се в Мала Азия, в Ликия с името Репрев. След като получил Свето кръщение, получил името Христофор. Свети Христофор бил честолюбив и имал изключително силно развито чувство за справедливост. Свети Христофор е покровител на всички шофьори, моряци, летци и на всички, които много пътуват.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук