нова Зеландия, Нова година
Остават броени часове до Нова година

Различните народи по света имат и различни поверия за това, какво трябва да се прави в новогодишната нощ, за да привлече късмет. Едно от най-разпространеното е да се носят червени дрехи.

Откъде обаче идва това поверие?

През 1956 г. Хенри Джордж, който продава бельо, е на ръба на фалита. Изпитвайки финансови затруднения и желаейки да продаде непродаденото си червено бельо, Хенри прави малко проучване, за да се измъкне от дълговата дупка. Хенри установява, че жените предпочитат червения цвят в комплектите си от бельо и сутиен, но предпочитат черното и бялото, когато купуват само бикини. Седмица преди Нова година Хенри моли всички свои служители да подарят червени гащи на всички жени, които познават, и да разкажат, че тази дреха, носена в новогодишната нощ, носи късмет. Историята се разпространява в цяла Америка. Хенри не само се освобождава от дълговете, но и печели цяло състояние от допълнителните поръчки. Оттогава се носи легендата за червените дрехи.

Какви други интересни традиции има в навечерието на Нова година?

Датчаните пазят старите си съдове за новогодишната нощ и ги разбиват във вратите на приятелите си преди полунощ. Това е техният начин да покажат любов, от една страна, и да прогонят лошия късмет, от друга, пише БГНЕС.

Във Великобритания се вярва, че първият човек, който пристигне в дома ви в полунощ в новогодишната нощ, носи късмет. Чудесно е, ако този човек носи и подаръци, например пари или лакомства.

В Нидерландия коледните елхи се изгарят по улиците. Това се прави за отърваване от духовете на предишната година и за посрещане на предстоящата година.

Подобно на холандците, японците също прогонват злите духове по време на Новата година, като окачват въже на вратата. Смята се, че носи късмет. Когато часовникът удари 00:00, всички японци започват да се смеят. Това прави годината радостна и успешна.

В Испания най-важната традиция в навечерието на Нова година е яденето на грозде. Преди полунощ всеки приготвя 12 зърна грозде и ги изяжда точно в 00:00 ч.

В Германия в навечерието на Нова година хвърлят разтопено олово в студена вода и се опитват да предскажат бъдещето по формата му. Не ви ли напомня за нашата традиция да се лее куршум? Въпреки различните цели и времена, традициите на обществата понякога могат да си приличат. Също така преди полунощ германците оставят по малко от няколко ястия в чинията, което символизира благоденствие.

Кубинците обличат в навечерието на Нова година нови дрехи, взимат празен куфар и се разхождат из къщата. Смята се, че това ще им даде възможност да пътуват много през следващата година.

Мексиканците носят червено бельо, за да си осигурят любов и брак през новата година, и жълто бельо, за да привлекат пари.

В Швейцария Новата година се празнува с различни карнавални костюми и украшения за глава, които символизират добрите и злите духове.

Китайците почистват старателно домовете си преди празника, за да се отърват от лошия късмет от предходната година, купуват различни цветя и растения за късмет и изобилие и раздават пари за късмет на децата в червени пликове.

Но като цяло най-важната цел на празнуването на новогодишната нощ и други подобни празници е близките да се съберат заедно в щастие, спокойствие, здраве и мир.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук