петък 13-ти

Ако сте притеснени, че е петък 13-и, дръжте здраво талисмана си. В днешния ден много хора са се приготвили за лош късмет. Но откъде идват тези суеверия?

Страхът от числото 13 се появява още през Средновековието, най-вероятно заради броя на хората, присъствали на тайната вечеря и разпятието на Иисус Христос.

Има и няколко интересни факти с този мистериозен ден:

1.Тази година е специална, защото петък 13-и се появи два пъти в календара – през януари и октомври.

2. Ако това Ви плаши, може да имате параскевидекатриафобия. Това е научният термин за страха от петък 13-и. Трискайдекафобия е болезненият страх от числото 13.

3. Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска – 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден – петък. Възможно е и 13-и да е в немилост, защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

4. Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата – 13-и изход.

5. Догодина отново ще има два петък 13-и – през септември и през декември;

6. Ако се притеснявате, че е

петък 13-и, радвайте се,

че не сте рицар тамплиер от 14-и век. На 13-и октомври 1307 г. офицерите на френския крал Филип Четвърти нападат домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинения за незаконна дейност. Макар и обвиненията да не са доказани, много от тях умират от зверските изтезания.

7. Съвсем уместно, режисьорът на психологическите трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г..

8. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите „Ако нещо лошо Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило“ – обяснява той.

9. За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

10. Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия – болезнен страх от числото 13.

11. Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. „Беше наистина лош късмет разказал му по-късно писателят – Те имаха храна само за 12 души. Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист.

12. Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си „Петък 13-и“ през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден, пише и в. „Ню Йорк таймс“ от 1925 г.

13. Страхът от петък 13-и има съвсем сериозни последици според Центъра за управление на стреса към Института по фобиите в Ашвил. Там предлагат терапия за преодоляване на параскевидекатриафобията. По техни изчисления индустрията губи стотици милиони долари заради страха на хората да пътуват в такъв ден и да сключват сделки.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук