На 30 септември се навършват 15 години от смъртоносния побой над 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина в София по хомофобски подбуди. 

Действието е извършено с изключителна жестокост, а като мотив извършителите посочват, че Михаил им е ,,заприличал’’ на гей. Тогава престъплението влиза в графа ,,убийство по хулигански подбуди’’, припомнят с позиция „Зелено движение“, част от обединението Демократична България.

 Въпреки че България е правова държава и равното третиране на хора е гарантирано от Конституцията, в законодателната ни уредба съществуват редица пропуски, които създават предпоставки за неравно третиране на българските граждани с различна сексуална ориентация, пишат те.

Напомнят, че през последната една година се наблюдават зачестили случаи на нападения и агресия към хора от ЛГБТИ общността и техните събития.

„Ние смятаме, че е крайно време да се предприемат стъпки в обществото ни, които да осигурят защита на всеки един човек, гражданин на страната ни. България ще просперира, когато всеки гражданин се чувства добре в родината ни и e стимулиран да даде най-доброто от себе си. Както и да преследва мечтите си тук“, допълват те.

Към днешна дата в Наказателния кодекс продължават да не фигурират квалифицирани състави за престъпления по хомофобски и трансфобски подбуди.

През 2018 ВКС намали присъдите на осъдените за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина. 10 години затвор за убийството в Борисовата градина наложиха от Върховния касационен съд (ВКС) на Александър Георгиев. Другият обвиняем – Радослав Кирчев – получи 4 г. и 6 м.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!