споразумение, Брекзит

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

CNN: Сестрата на Ким Чен-Ун е повишена във висшия управляващ орган на нацията

Ким Йо-Чен, по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, е повишена във висшия орган за вземане на решения в страната, съобщиха държавните медии в четвъртък.

Световният печат

В съобщението, публикувано в държавния вестник на Северна Корея, се казва, че Ким Йо-Чен сега е член на Комисията по държавните въпроси. Това е управляващия орган на страната, ръководен от нейния брат. Ким Йо Чен вече беше една от най -важните политически фигури в страната и ключов съветник на брат си, но място в Комисията е най-високата официална длъжност, която е заемала. Седем други бяха повишени заедно с нея, като Ким Йо Ченг е единствената жена.

Девет членове бяха пенсионирани или понижени, включително 82-годишният Пак Понг Джу, който стои зад икономическата политика на Ким Чен Ун за последното десетилетие. Ри Пьонг Чол, водачът на оръжейната програма на Северна Корея и главен военен командир при Ким Чен Ун, също бе понижен. Неговото място беше заето от военния генерал Пак Чен Чон, който наблюдаваше разработването на нови оръжия за страната.

По-рано тази седмица Пак наблюдаваше изпитание на това, което Северът твърди, че е първата му хиперзвукова ракета, която има потенциала да бъде едно от най-бързите и най-точни оръжия в света и може да бъде снабдена с ядрена бойна глава, казват експерти.

Защо промоцията на Ким Йо Чен е значима? Издигането на Ким Йо Чен изглежда официално затвърждава нейната роля в ръководството на Северна Корея. Смята се, че тя е едно от най-могъщите и доверени лица на брат си.

Миналата година Националната разузнавателна служба на Южна Корея я оцени като „де факто вторият командващ страната“ – но официалният й статус винаги е бил неясен.

Главният пропагандист на Северна Корея Ким Йо Чен беше лицето на делегацията на страната на Зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьончан, Южна Корея. Там тя се срещна с южнокорейския президент Мун Дже Ин. Тя беше призната и за това, че помогна да се поставят основите за първата среща на върха между Мун и брат й, като за нея също имаше място на масата. Ким Йо Чен беше до Ким Чен Ун в Сингапур, когато се срещна с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

През 2020 г. шпионската агенция на Южна Корея заяви пред законодателите, че е натоварена с отношенията с Южна Корея и Съединените щати. Съвсем наскоро, като заместник-директор на централния комитет на Корейската работническа партия, тя направи язвителни публични изявления относно междукорейските отношения, новата администрация на Байдън и защити ракетните изстрели на Северна Корея. Миналата седмица Ким Йо Ченг поиска от Юга да направи „правилния избор“, ако наистина иска помирение и развитие в междукорейските отношения, включително друга среща на върха. Тя също предупреди САЩ и Южна Корея да прекратят своята „враждебна“ политика срещу Северна Корея.

Но изкачването на Ким Йо Чен до върха не беше гладко. По -рано тази година тя беше отстранена като заместник-член от мощното политбюро на Северна Корея и понижена от „първи заместник-директор на отдел“ до „заместник -директор на отдел“.

ВВС: Бащата на Бритни Спиърс вече не е неин попечител

Съдия отстрани бащата на Бритни Спиърс от правната уредба, която му даваше контрол над живота й. Това се лсучи, след като Спиърс го обвини в години на малтретиране.

Световният печат

Джейми Спиърс е назначен за неин настойник през 2008 г. на фона на притесненията за психичното й здраве. В сряда съдия предаде ролята му на мъж, назначен от Спиърс.

Г -н Спиърс, който отрича всякакви злоупотреби, е подал молба да прекрати попечителството му, след като Бритни поискала друг настойник.

Фенове по целия свят я подкрепиха чрез кампанията #FreeBritney.

Попечителството се предоставя от съда за лица, които не са в състояние да вземат собствени решения, като тези с деменция или други психични заболявания.

Консерваторството на Спиърс е разделено на две части – едната за нейните имоти и финансови дела, другата за нея като личност. Съгласно това правно споразумение тя не контролира финансите си от 2008 г.

Джейми Спиърс първоначално отговаряше и за двете части на консерватора, но се оттегли като личен квестор на дъщеря си през 2019 г. по здравословни причини. Джоди Монтгомъри, специалист по грижи, го замени на тази роля на временна основа.

В съдебно заседание в Лос Анджелис съдия Бренда Пени официално прекрати отношенията, които звездата имаше с баща си, но остави отделно попечителсто със счетоводител, избран от правния екип на Спиърс.

Г -н Спиърс твърди, че този счетоводител, Джон Забел, не е бил квалифициран да контролира богатството на певицата от 59 милиона долара (46 милиона паунда).

Съдия Пени постанови грижите на певицата да бъдат предадени „незабавно“ на г -н Забел, като добави, че „това е в най-добър интерес“.

Адвокатите на певицата също поискаха да се проведе ново изслушване в следващите 30 до 45 дни, за да се реши дали да се прекрати изцяло консерваторството на Спиърс.

Борбите на Спиърс с психичното здраве и съдилищата привлякоха огромен обществен интерес, като само през последната седмица бяха пуснати три документални филма за живота й.

Преди изслушването в сряда феновете проведоха митинг извън съда, където изпяха класиката й „Hit Me Baby One More Time“. Феновете на лондонския Трафалгар Скуеър също проведоха в сряда митинг на Free Britney.

Спиърс „избухна в сълзи, като чу решението на съдията“, каза източник, близък до певицата, пред Page Six. „Тя е в шок и в недоумение за думи, но буквално подскача от радост. Не е изпитвала такава радост от 13 години“, добави човекът.

„Политико“: Брекзит „върви зле“, твърдят британците в ново проучване

Повече от половината британци смятат, че Brexit „върви зле“, сочат данните на ново проучване. А броят на хората с това мнение нараства.

Световният печат

Анкетиращите от YouGov питат хората как смятат,че се развива страната след излизането от Европейския съюз. Огромните 53 процента отговарят, че „върви зле“. Това е ръст от 15 процентни пункта спрямо юни, когато на хората беше зададен същия въпрос. Лагерът „лошо“ може да бъде разделен на две: тези, които смятат, че Brexit върви „доста лошо“ (21 процента) и тези, които казват, че вървят „много лошо“ (32 процента).

Броят на хората с положително отношение към Brexit е намалял със седем процентни пункта от юни, до 18 процента – от тях 14 процента са казали, че вървят „доста добре“ и само 4 процента „много добре“. Освен това 21 процента са завили, че няма да върви „нито добре, нито лошо“, а 8 процента са завили, че не знаят.

Попитани са 6546 възрастни британци за тяхното мнение в сряда, като резултатите бяха публикувани същия ден.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук