Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди
Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. В четири поредни редовни заседания на Пленума на ВСС в периода от 7 до 28 октомври 2021 г. ще се приемат предложения за номинации на кандидати.

Мандатът на настоящия председател на ВКС Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г. Според графика процедурата да приключи на 14 януари 2022 г. с изслушване на кандидатите и изборът на един от тях чрез гласуване.

Задължителни условия за кандидатите е да имат 12 години юридически стаж, да са представили концепция за работата си като председател на ВКС, декларация за имотно състояние и произход на средствата за придобиване на имуществото по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет.

Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а 4-ма са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста. Предложения за номинации може да направи пленумът на Върховния касационен съд и пленума на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието, а той вече даде заявка, че може да го направи, но това няма да е „самоцел“. Лозан Панов обяви, че няма да прави номинации.

Процедурата предвижда кандидатите на бъдат оценени от две комисии – по професионална етика и по атестирането и конкурсите. Те трябва да представят и концепции за управлението и развитието на Върховния касационен съд, както и мотивация да заемат поста. На финалния етап на процедурата се провежда изслушване, в което кандидатите ще се представят и ще им бъдат задавани въпроси както от членовете на ВСС, така и от неправителствени организации, професионални сдружения и представители на академичната общност.

За кандидатите се гласува едновременно, като всеки член има право да подкрепи само един от номинираните. За да бъде избран, новият председател на ВКС трябва да получи най-малко 17 гласа. Мандатът на председателя на ВКС е 7 години.

Председателят на ВКС е един от „тримата големи“, заедно с главния прокурор и председателя на Върховния административен съд и е член по право на Висшия съдебен съвет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук