Пред сградата на Съдебната палата и тази вечер недоволни граждани и представители на инициативата „Правосъдие за всеки“ настояват за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на настоящия Висш съдебен съвет. Събитието за 13-а сряда е под надслов „Правосъдие без каскет”.

„13-а поредна седмица, но не фатална, 13-и пореден протест на свободните и гневни хора с искане за оставките на Иван Гешев и ВСС”, отбеляза Велислав Величков от „Правосъдие за всеки”.

Той каза, че акцентите тази седмица са два:

„На първо място 5 години от прословутата реч на съдия Лозан Панов пред тържествения пленум на ВКС по повод 135 години от създаване на съда. На второ място това е т. нар. публичен регистър на позиции и становища, с които се застрашавала независимостта на съдебната власт, публикуван на сайта на ВСС в отговор на критиките и препоръките на ЕК. Излиза, че най-големите посегатели срещу независимостта на съдебната власт, което разбирайте посегатели срещу независимостта на прокуратурата, са председателят на ВКС, президентът, адвокатите, цялата адвокатска гилдия, ВАдС и организации като „Правосъдие за всеки”, „Боец” и някои медии“, посочи Величков.

„Всяка критика, несъгласие, искане до ВСС да обсъди дейността на главния прокурор се приема за посегателство срещу независимостта на главния прокурор. Връщаме се във времената на списъците, познати преди ’90-та година и в парламентарната република прокуратурата се опитва да установи прокурорска диктатура и вече категоризира хора и медии в списъци. Това е изключително опасно”, каза още Велислав Величков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!