пари

Цената на природния газ за април би била около 128 лева за мегаватчас, по данните към днешна дата, което представлява увеличение с 13,35 процента спрямо цената за март, прогнозираха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Изчисленията са направени на база днешните цени на международните борси. Днес в КЕВР се проведе открито заседание за обсъждане на цените.

Тодоров не се ангажира с прогноза колко би се увеличила цената на парното и топлата вода.

„От 1 април ще започнем изчисляване на цените на парното и водата. Най-вероятно те ще бъдат променени от 1 май за топлофикациите“, обясни председателят на Комисията Станислав Тодоров. По думите му, цените на водата ще се променя за всяко едно ВиК в страната през различен период.

Цената на тока няма да се увеличава от 1 април след отпадане на мораториума, а най-вероятно от 1 юли, когато изтича регулаторния период.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март в размер на 113,73 лева за мегаватчас, което означаваше, че предложеното от обществения доставчик на 11 март увеличение на природния газ от 1 април беше с 57,71 процента. Разчетите обаче са остарели и вече не са актуални, категорични са от КЕВР.

„Смятам, че обявяването на прогнозата за промяна на цените на газа 20 дни по-рано, не е подходяща и затова ще предложа да бъде променен срока. Иначе в обществото и бизнеса се нагнетява напрежение, което е неоснователно“, каза още Тодоров.

Окончателната цена на природния газ ще бъде приета на 1 април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук