Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да осигури безопасността на съюзника си в НАТО – Турция. Информацията съобщиха от пресслужбата на Белия дом, след срещата на държавните глави на САЩ и Турция.

Тръмп и Ердоган са се договорили да задълбочат сътрудничеството си в борбата с тероризма.

От Белия дом добавиха, че американският президент „ще се радва да се срещне с Реджеп Ердоган отново следващата седмица по време на предстоящото си пътуване зад граница”. Първото си пътуване извън САЩ като президент, Тръмп ще направи от 21 до 27 май – в Саудитска Арабия, Израел, Италия, Ватикана и Белгия.

По това време ще участва в срещата на върха на Г-7 в Сицилия и в същия формат на НАТО.

Очакваше се на тази среща двамата лидери да обсъдят обстановката в Сирия и Ирак, борбата срещу тероризма, както и за екстрадицията на живеещия в щата Пенсилвания, САЩ, ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от властите в Турция за организатор на опита за преврат на 15 юли 2016-та.

Освен това, двете държави трябва да се разберат кой кого подкрепя в Близкия изток.

Анкара е ключов партньор на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“, но САЩ подкрепят „Отрядите за народна защита“ (YPG). Именно тях Турция свързва с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори за независимост на югоизточните региони на Турция и е обявена от местните власти, Европейския съюз и Вашингтон за терористична групировка.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук