Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително и извинението в случая е най-добрият подход, заяви президентът Румен Радев по повод скандала от последните дни с Обединените патриоти и снимките с нацистки поздрав.

„Историческата ревизия от последните години някак си позволява пълзяща индулгенция на нацизма. И това е проблемът според мен. Точно заради тази индулгенция, днес виждаме и такива скандали. Дори в разделена следвоенна Европа от желязната завеса имаше абсолютен консенсус и от двете страни – за осъждането на нацизма. Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус във всичките му форми”, каза Радев.

„Не приемам наистина подхода на властта с коментарите на властта, уклончивите коментари, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпроса в професионализма. Въпросът е, ние осъждаме ли тези явления или не. Аз тук съм обнадежден от българското общество”, добави държавният глава.

Той коментира и призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от последните дни – президентът да се намеси в разплитането на скандала ЦУМ-гейт.

„Господин Панов знае много добре какви са формите на моята намеса. За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона и проверките, които иска господин Панов трябва да се извършат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, които са описани в закона – това са ВСС, инспекторат към ВСС и анкетна комисия в парламента”, категоричен е Радев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук