Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. То избухва предсрочно на 20 април по стар стил (1 май – нов стил) 1876г, заради предателството на Ненко Терзийски – Балдьовеца. В Априлските боеве се включват повече от 10 000 мъже от 95 градове и села.

Началото е дадено с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, обясняват бързият му край.

Кървавото потушаване на въстанието предизвиква широк международен отзвук и настройва общественото мнение на българската страна.

В крайна сметка с Априлското въстание започват процесите довели до осъществяването на най-съкровената мечта на българския народ – възстановяването на българската държавна независимост.

Честванията по повод 143 години от обявяването на Априлското въстание продължават в Копривщица и Панагюрище.

На 1 май председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на годишнината с поднасяне на цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично” в Копривщица.

Председателят на Народното събрание ще участва в отбелязването на годишнината от Априлската епопея в 11.30 часа на площад „20-ти април”. В 20.30 часа Караянчева ще участва в тържествената заря-проверка в Панагюрище, където ще произнесе слово по случай паметната дата.

В 11.00 часа на следващия ден, 2 май, ще започне традиционното отбелязване на годишнината в местността „Оборище”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук