Отбелязваме 145-годишнина от Шипченската епопея. Чествания ще се проведат традиционно на връх „Свети Никола“.

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола““ (днес връх „Столетов““), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва на връх Шипка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Честванията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод на 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание. За годишнината ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се състои възпоменателна церемония.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков ще присъстват на националното честване за 145 години от Шипченската епопея на връх Шипка и на националния възпоменателен събор за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание, съобщиха от Министерството на отбраната. Събитията са под патронажа на държавния глава.

На връх Шипка на тържествена церемония от 11:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“, на която ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20:00 ч. в храм-паметника „Света Петка“ в местността Петрова нива министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци. По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Вчера в Габрово с тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за свободата на България, беше отбелязана 145-годишнината от боевете на връх Свети Никола.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук