„Газпром”

Русия ще спре доставките на природен газ за Европа за три дни в края на месеца по основния си газопровод в региона, съобщи държавният енергиен гигант „Газпром“ в петък, като по този начин ще окаже натиск върху региона, който се опитва да се зареди с гориво преди зимата, предаде „Ройтерс“.

Непланираната профилактика на газопровода „Северен поток 1“, който минава под Балтийско море до Германия, задълбочава енергийното противопоставяне между Москва и Брюксел, което вече допринесе за рязко покачване на инфлацията в региона и повиши риска от налагане на норми и рецесия, отбелязва агенцията.

От „Газпром“ заявиха, че спирането се дължи на необходимостта от поддръжка на единствения останал компресор на газопровода. Газовите потоци по други тръбопроводни маршрути също намаляха, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, което Москва нарича „специална военна операция“.

Този ход ще доведе до допълнителни смущения особено за Германия, която до голяма степен зависи от доставките от Москва за захранване на промишлеността си. Европейският съюз обвини Русия, че използва енергията като оръжие. Москва отхвърли обвинението и обвини санкциите за спада в износа.

„Наблюдаваме ситуацията отблизо заедно с Федералната агенция за мрежите“, заяви говорител на германското министерство на икономиката.

Спирането на доставките, което ще продължи от 31 август до 2 септември, следва 10-дневното техническо ограничаване през юли и породи опасения дали Русия ще възобнови доставките, които са намалени от средата на юни.

Операторът на газопреносната система на Украйна заяви, че той и полската газопроводна система имат капацитет да компенсират спирането на „Северен поток“ и да позволят на руския газ да достигне до Европа.

Газопроводът „Северен поток“ вече работеи само с една пета от капацитета си, което породи опасения, че Русия може да спре напълно потоците в началото на зимния отоплителен сезон и да затрудни запълването на хранилищата.

Преди „Газпром“ да обяви спирането, цените на природния газ в Европа се задържаха близо до петмесечните си върхове, докато цените на природния газ в САЩ обърнаха посоката и се повишиха с 1,2 % след новината.

Зависимостта на Германия

Германия положи целенасочени усилия да запълни своите хранилища, за да се подготви за зимата, като към 17 август нивата са 78%, което е малко повече от 76% за Европейския съюз.

След приключване на поддръжката и „при липса на технически неизправности“ ще бъдат възобновени потоците от 33 млн. куб. м. на ден – в съответствие с текущите обеми, заявиха от „Газпром“.

Обемът на възобновения поток ще бъде само 20% от пълния капацитет на „Северен поток“ от 167 млн. куб. м дневно.

„Силно препоръчвам да си спестим унижението винаги да искаме от (руския президент Владимир) Путин нещо, което няма да получим“, заяви Кевин Кюнерт, служител номер две в социалдемократите на канцлера Олаф Шолц.

„Зависимостта от него трябва да се прекрати веднъж завинаги“, добави той в интервю за уебсайта t-online.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук