На 19 февруари 2019г. отбелязваме 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

На днешния ден се прекланяме пред паметта на Дякона. Чествания ще има пред паметника на Левски в центъра на София.

Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, аскет и борец срещу корупцията, както сега е модерно да го наречем, без самият да е корумпиран.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола.

Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 19 февруари 1873 г. – тогава той още не е навършил 36 години.

ЧЕСТВАНИЯТА

Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов отдаде почит към делото и паметта на великия български революционер.

В родния град на Левски – Карлово, годишнината беше отбелязаха с митинг-поклонение.

В църквата „Света Богородица“, където той е ръкоположен като дякон през 1859 г., бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида.

В Ловеч 50 души се включиха в традиционния туристически поход „По стъпките на Апостола“ и изминаха разстоянието от Ловеч до Къкринското ханче, откъдето започва безсмъртния му път.

Поклонение имаше пред паметника на Апостола в Пловдив. В церемонията участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общинския комитет „Васил Левски” – Пловдив и Комитет „Родолюбие”.

В Бургас програмата започна със заупокойна молитва и поднасянето на венци и цветя през паметника на Левски в Приморския парк. Открит урок за Дякона на тема „Завинаги с нас“ с участието на ученици от Търговската гимназия ще започне в 18 часа в залата на културния център „Морско Казино“.

В 18:00 часа президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!