Бившият президент на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел проведоха публичен дебат по важни теми, сред които бяха международната политика, войната в Сирия, мигрантската криза и здравеопазването.  Дебатът бе представен като първото „международно събитие на фондация „Обама” и се проведе пред близо 70 000 души.

Двамата лидери се изправиха до емблематичната Бранденбургска врата пред хиляди хора. Срещата се проведе при засилено полицейско присъствие. Военни хеликоптери прелитаха в небето, а по околните покриви бяха наредени снайперисти.

Събитие бе организирано по повод 500 години от Реформацията. След като похвали Меркел за „невероятната работа”, която е свършила, Обама защити собственото си управление и либералната демокрация, която отстояват двамата лидери. Той не пропусна да спомене възхода на национализма и ксенофобията в някои части на света.

„Трябва да се борим срещу тези тенденции, които нарушават човешките права и потъпкват демокрацията или ограничават индивидуалните свободи. С Меркел сме съкрушени след атаката в понеделник, която отне живота на 22 души в Манчестър. Това е напомняне за съществуването на тази голяма заплаха, наречена тероризъм. Хората са способни да сторят зло на други, само защото са различни”, допълни Обама.

.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук