По програма „София избира“ граждани, граждански и професионални организации ще могат да реализират проекти, чрез които ще покажат какво липсва в града и от какво има нужда. Новата инициатива обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че бюджетът на програмата е 1.5 млн. лева и одобрените проекти ще се реализират през 2021 г.

„Нашата идея, по примера на Париж и други европейски градове, е за пряко участие на гражданите при избора на проекти, които да бъдат реализирани от общината. Гражданите предлагат и избират, а общината реализира тези проекти. В рамките на 1,5 млн. лева може да реализираме един или няколко проекта, това ще зависи от избора на гражданите”, заяви кметът и посочи, че през годините общината е разработила 7 програми за реализиране на външни проекти на обща стойност 4 млн. лева.

От думите ѝ стана ясно още, че реализиране на проектите по „София избира“ ще се случи в рамките на инвестиционната програма на общината за 2021 г. и поясни, че гражданите е необходимо да представят идеен проект – визуализация на идеята си и приблизителната му стойност.

„От днес на специално създаден имейл гражданите и организациите могат да подават идейни предложения. Срокът за това е до 25 октомври, това са три седмици“, каза още Фандъкова и представи четири проекта – скейт парк в квартал „Надежда“, наблюдателна площадка на Копитото на Витоша, детски парк в квартал „Младост“ и реконструкция на улица „Будапеща“ с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки, за които гражданите също ще могат да гласуват в рамките на следващия месец.

На 1 ноември ще бъде обяснена и методологията, по която ще се гласува, тъй като все още се обмисля как това да се случва.

„Ние имаме два основни параметъра – единият ще бъде геолокация, за да сме сигурни, че хората, които гласуват са в София, и вторият – да направим максималното да имаме уникалност на гласуването. Един гражданин да може да гласува веднъж“, обясни зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!