Тодор Тагарев
на снимката: военният експерт проф. Тодор Тагарев

Закупуването на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът” не фигурира в плановете на България. Това стана ясно от интервю с военния експерт проф. Тодор Тагарев СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„В нашите планове не фигурират такива системи, доколкото ми е известно. Имаме доста други приоритети и според мен това няма нужда, и няма как, да се случи в скоро време. Първо за потребността – това е една много сериозна система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Румънската система е разположена недалеч от нашите граници – на север от р. Дунав. И предполагам, че тя може да покрие от части и наши територии”.

Проф. Тагарев смята, че тази система е скъпа и на този етап не се налага нейното придобиване.

„Мисля, че не е необходимо да отиваме сега към една такава система. Тя е скъпа система и това би нарушило много сериозно идеите за превъоръжаване на другите въоръжени сили. Така че според мен няма да стигнем до закупуване на нови системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и не виждам в това някакъв особен проблем”.

Той е на мнение, че не бива да се пренебрегват терористичните заплахи и миграционните потоци, идващи от Близкия Изток и Северна Африка.

„Затова бих казал, че ситуацията със сигурността е променена, изискванията към системата за сигурност като цяло и в частност към армията нарастват. Ако до преди 10-15-20 години ние гледахме основно как ще станем член на НАТО, а НАТО и ЕС имат амбицията да формират една по-добра среда за сигурност, чрез решаването на проблемите там, където те се генерират – например, Афганистан, то това мислене сега се променя. Под заплаха, макар и не пряка и не от чисто военен характер, е и нашата територия. Но вече не можем да пренебрегнем този тип заплахи, които трябва да сме готови да посрещнем и на нашата територия”.

Цялото интервю с проф. Тодор Тагарев очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!