протести, франция

Франция бе залята от поредна вълна от протести. Противниците на пенсионната реформа организираха общонационални демонстрации и стачки за 12-и ден от началото на годината в цяла страна.

Според данни на синдиката Обща конфедерация на труда в тях са участвали над 1,5 милиона души. Френското вътрешно министерство твърди, че в акциите и протестите са участвали 380 000 души, предаде Франс прес.

Французите протестират масово срещу пенсионната реформа и вдигането на годините за пенсия от 62 на 64 г.

Според префектурата в столицата протестиращите там са били едва 42 000. Синдикатът Обща конфедерация на труда казва, че в столицата демонстрантите са били над 400 000.

На редица места, в това число и Париж в района на сградата на Централната банка на площад „Бастилия“ избухнаха сблъсъци и силите на реда трябваше да се намесят.

Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на банката, но не успяха. Преди това демонстранти нахлуха в централата на модния гигант „Луи Вюитон“ в района на „Шан-з-Елизе“.

Към този момент се съобщава за 36 задържани в Париж, но обикновено данните за арестите в столицата и страната по време на протестите излизат едва на сутринта на следващия ден.

Общонационалният ден на протести и стачки предшества заседанието на френския Конституционен съвет, който утре се произнася по въпроса за пенсионната реформа.

Днес се очаква Конституционния съвет във Франция да се произнесе по законността на прокарването на пенсионната реформата през парламента – не с финално гласуване, а с вот на недоверие към правителството.

Ако съветът реши в полза на управляващите, президентът Еманюел Макрон ще подпише промените и те ще влязат в сила.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук