Царственият вековен клен лежи посечен върху Стената на Адриан. Снимка: PA MEDIA

Тийнейджъри калпазани има не само в България, доказано е. Един такъв беше арестуван от полицията в графство Нортамбърланд в Северна Англия, след като миналата нощ отряза едно от най-известните дървета в Обединеното кралство, съобщи БиБиСи.

Става дума за т. нар. „Дърво на Робин Худ“, което бе почитано и възхвалявано в цяла Британия. Началникът на местната полиция Кевин Уоринг мрачно обясни, че погубеното дърво „беше световно известна забележителност“ и загубата му е донесла „тъга и гняв в сърцата на много хора“.

От полицията уточниха, че младежът „сътрудничи на следствието“, но засега е рано за изводи. Администрацията на Националния парк Нортамбърланд смята, че дървото е повалено нарочно и помоли посетителите на парка да не пречат на полицейското разследване.

Дървото на Робин Худ приживе. Снимка: NATIONAL TRUST

Огромният бял клен няколко столетия растеше необезпокояван в тясната долина Сикамор-гап, разсичаща най-монументалния паметник от римския период в историята на Британските острови – Валът или Стената на Адриан.

Фотографът Иън Спроът заяви, че „сърцето му се е разкъсало“, когато видял отрязания клен. „Бях в шок! Отначало ме обхвана злоба, а после тъга. Тези хора просто убиха част от Североизточна Англия – каза той пред БиБиСи. – Това престъпление е все едно да разрушиш моста над река Тайн (символът на Нюкасъл, паметник на архитектурата, б.р.).

„Това дърво беше живо същество! Не спирам да си задавам въпроса: кому и защо му дотрябва това!“, добави Спроът.

Андрю Поуд – генерален директор на „Националния фонд“ – благотворителната организация, която се грижи за архитектурните и природни паметници в Британия, заяви, че е „потресен и опечален от този вандалски акт“. А Анна Чарлтън – отговорник за туристическия бизнес в Нортамбърланд, нарече дървото „емблемата на парка“ и добави, че „това не е просто вандализъм, това е нападение срещу самата природа“.

Край този клен в началото на 90-те години на миналия век са снимани сцени от филма „Робин Худ – принцът на разбойниците“ с Кевин Костнър и Морган Фрийман, затова често бе наричан „Дървото на Робин Худ“.

Край вековното дърво хората от незапомнени времена оставяха паметни камъчета с пожелания, правеха си предложения за брак, устройваха си екскурзии и семейни пикници. А по думите на управителят на околните графства Джеймс Дрискол „то беше част от нашата колективна душа.“

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук