Броят на загиналите при тежката катастрофа с автобус край Своге вече са 16. Други 18 души са ранени, като тяхното състояние остава тежко. Те са настанени в три болница – „Пирогов“,“Света Анна“ и ВМА.

Един от 16-те загинали е 13-годишно момче, което пътувало с баба си. Това потвърди кметът на Световрачане, от където е детето. Именно от там са и повечето от хората, пътували в превозното средство. В събота сутрин автобусът тръгва от там за екскурзия.

Жителите на Световрачене изкараха безсънна нощ. Кметството остана отворено, а служителите работиха до късно. Там прииждаха близки на пътниците в автобуса, за да научат повече за състоянието на близките си.

Служителите на кметството изготвяха списъци. До момента са събрани данните на 19 от пътниците. За един от тях вече я ясно, че е сред загиналите. Другите 18 са ранени. 15 човека обаче все още липсват от списъците.

От седемте души, настанени в болница „Пирогов“, четирима са в тежко състояние. На част от тях бяха направени операции. От шестимата, постъпили в „Света Анна“, всички са в тежко състояние, в реанимация, съобщават от болницата.

Своге

Двама души, транспортирани във Военномедицинска академия след инцидента, са мъж и жена. Мъжът е с множество травми. Пациентът е в тежко, но стабилно състояние. В тежко състояние, с множество контузии, е пострадалата жена.

И двамата пациенти са в реанимацията на Военномедицинска академия. Без опасност за живота е настаненият пациент в болница „Царица Йоана“.

Пътниците са били пенсионери, които се връщали от екскурзия до манастира „Седемте престола“.

Своге

Инцидентът е станал около 17.10 часа. Малко по-късно на място са изпратени екипи на пожарната и линейки. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е това, че водачът на автобуса е загубил контрол над превозното средство, което се преобръща в Искърското дефиле. Вътрешният министър Валентин Радев допълни:

„Загиналите на място са 13. Автобусът се обръща на една страна, след това го изправят пожарникарите и там има 13 загинали. Транспортирани в болницата са 21, включително единият е водачът на автобуса. В „Пирогов“ са 8 транспортирани, двама от тях са починали, в „Св. Анна“ са четирима, във ВМА  са двама, в ИСУЛ е един  – това е водачът. В Своге са шестима, от които една жена е починала. Общо до момента 16 са починалите.“

Автобусът е трябвало да мине годишен технически преглед през месец август. Това обаче не се е случило, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов:

„Автобусът е собственост нам фирма „Мобилус – 5 ООД“. Фирмата притежава шест моторни превозни средства. Нашите съмнения са, утре сутринта ще го потвърдим, че той не е минал на повторна техническа проверка. Трябвало е да мине август месец, не е преминал такъв технически преглед. Тъй като автомобилът е 2001 година, всички автобуси над 10-годишната си възраст преминават два пъти в годината.“, каза Попов след тежкия инцидент вчера.

Своге

По-рано в „Пирогов“ здравният министър Кирил Ананиев каза:

„Работят и дневните, и нощните екипи. Организиран е целият медицински процес, апаратура, техника, персонал, всичко, което е необходимо. От Кръвния център ни увериха, че разполагат и са осигурили кръв всички групи, така че и от тази гледна точка няма да има проблем.“

Представители на държавните институции, както и на прокуратурата се събират днес в МВР, за да обсъдят известните досега факти и обстоятелства за тряагичната катастрофа на автобус край Своге.

Започналото разследване ще изяснява причините за инцидента, обяви министърът на вътрешните работи. Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ започва проверка за дейността на фирмата – превозвач.

Президентът Румен Радев заяви, че проблемът със зачестилите инциденти по пътищата трябва да се реши от много институции:

„Явно не се питаме достатъчно настоятелно. Обикновено, когато има катастрофа, цялата отговорност се хвърля към КАТ. Но КАТ на практика само регистрират. Проблемът е много по-дълбок, той трябва да се реши единствено с обединените усилия на много институции. Не е само МВР, не е само КАТ, тук е министерството на регионалното развитие – за пътищата, министерството на транспорта – за цялостнатата система на организация на курсове, изпити, на издаване на книжки. Дори министерството на образованието – там също има да се свърши много работа по отношение на безопасното движене по пътищата“, каза президентът след като посети част от ранените настанени за лечение в болница „Пирогов“.

27 август е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите, реши правителството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!