През изминалата година най-скъпи са били стоките и услугите в Дания и Люксембург – 41% над средното равнище за ЕС, следвани от Швеция (35%), Ирландия (28%), Финландия (над 23%) и Обединеното кралство (17%), показват данните на „Евростат”.

Най-ниски са цените в България – 56% под средното за ЕС. В Румъния също не е скъпо – 52% по нивото, Полша – 47%.

Цените на хотелите и ресторантите в Дания са най-високи в целия Европейски съюз – 51% над средното ниво. Храната там също е много скъпа – 50% над средноевропейските данни.

ДАННИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Храната в България е 26,9% по-евтина от средното за ЕС равнище, показват данните на „Евростат”. За по-малко пари може да се нахраните само в Полша и Румъния.

Страната ни е първенец по най-ниска цена за алкохол и цигари – 43,7% под средното за ЕС ниво. Най-скъпи са цигарите и алкохола в Ирландия – 118% над равнището.

цени

Дрехите в България също струват най-малко – 21,7% под равнището на Евросъюза.

Поддръжката на дома, в това число сметки за ток, вода и гориво, у нас също са най-ниски – цели 69,4% под равнището на Европейския съюз.

За здраве българите отново плащат най-малко. Цените на здравеопазването у нас са с 71% по-ниски от ЕС. В Швейцария, например, дават 103,7% над средното за Съюза.

Образованието и спорта в България също най-ниски в ЕС.

ДЕБАТИ.БГ направи справка с цените на основните продукти в България, Дания и Русия. Средната работна заплата в Дания е 2200 евро, в България е 574,16 евро (1123 лева), а в Русия 546,9 евро (38400 рубли).

цени

Графиката, която виждате е за цени в евро. От нея става ясно, че макар заплатите в България да са по-ниски, покупателната им способност е съизмерима с тази на заплатите в Западна Европа. За сравнение, в Дания разходите както за храна, така и за жилище са двойно по-високи. В Русия, освен че заплатите са по-ниски (само за сравнение – по официални данни – минималната заплата в Руската федерация е 100 евро, в България – над 250 евро) цените на някои основни продукти са доста по-високи от тези в България.

цени

Макар доходите в страната ни да изглеждат по-ниски от тези в Западна Европа, то измерването на стандарта на живот само по този критерий би било груба грешка. От графиките се вижда, че ако мерим покупателната способност, българите живеят малко по-зле от датчаните, но много по-добре от руснаците.

Чували сме много пъти, че България е най-бедната държава в ЕС, защото доходите ни са най-ниски, но това е откровена лъжа – покупателната способност на една българска заплата до голяма степен отговаря на покупателната способност на една датска заплата.

На финала можем да направим следния извод: датчаните действително взимат по-високи заплати, но разходите им са двойно по-високи. В Русия, освен че заплатите са по-ниски, цените на основните хранителни и нехранителни продукти са по-високи.

Оказва се, че в България цените са най-ниски в целия ЕС, а покупателната способност на заплатите напълно съответстват на тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!