Съдия Здравка Калайджиева, доскоро съдия от България в Страсбург, адвокат Ина Лулчева, преподавателите по право Станислав Костов и доц. Кристиян Таков в общо открито писмо с още 12 авторитетни юристи настояват правосъдният министър Цецка Цачева да подаде незабавно оставка.

Причината: демонстрирането на неразбиране за „разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда”. Вашите възгледи видимо не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия, се казва в писмото.

„Според българския Закон за нормативните актове, законопроектите подлежат на задължително обществено обсъждане. Независимо от това дали споделяме конкретните предложения за промени, ние не виждаме кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им.

Намираме за крайно неуместно изказването Ви, че „ако иска законови промени, г-н Лозан Панов следва да се кандидатира за депутат”, обръщат внимание експертите.

На среща с държавния глава миналата седмица председателят на ВКС Лозан Панов настоя за промяна в Конституцията след свикване на Велико народно събрание и България да има независима прокуратура.

В документа – отворено писмо, юристите посочват и качеството на Цецка Цачева на председателстващ Висшия съдебен съвет.

„По наше убеждение, пишат те, ролята на министър на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на Висшия съдебен съвет, който вие председателствате, е да осигурява и брани независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители.

Като считаме, че публичните ви изявления са несъвместими с вашите функции на министър на правосъдието и председателстващ ВВС, настояваме за незабавната ви оставка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!