Европейският парламент подкрепи принципно започването на преговори за членство на Македония в Евросъюза, като ги обвързва с обещаните от Скопие реформи. Евродепутатите приветстваха напредъка в Западните Балкани като цяло.

Веднага след като страната постигне осезаем напредък в прилагането на споразумението от Пържино и изпълни неотложните реформи, Европарламентът ще подкрепи започването на преговори за присъединяване. Това се казва в резолюцията за Македония, приета с 503 гласа „за“.

Резолюцията отбелязва, че преговорите могат да повлияят положително върху решаването на двустранни спорове и подчертава отрицателните последици от по-нататъшното забавяне на процеса на интеграция. Властите да приемат мерки за постигане на историческо помирение, в рамките на различните етнически групи, включително гражданите с българска идентичност- пише още в текста. Посочва се и значението на евентуален бъдещ договор за добросъседство с България.

При обсъждането на готовността на Сърбия, българският евродепутат Андрей Ковачев настоя за защита на културната идентичност на българското малцинство:

Сърбия е страната в нашия регион, която е най-уязвима по отношение на руското влияние и тя влияе по този начин и на други страни- както в Македония, така и в Босна и Херцеговина. Затова е много важно проевропейските сили в страната да бъдат подкрепени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук