Думите на Бойко Борисов, че ще използва влиянието си при срещата си с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган и министър-председателя Бинали Йълдъръм, стана повод за публикации в турските медии.

Електронното издание на в-к „Хюриет”, например, предава думите на Борисов, след срещата му с германския канцлер Ангела Меркел, че ще положи усилия за нормализиране на отношенията между Анкара и Брюксел.

„Не мога да знам какъв успех ще имам, но ще използвам цялото си влияние“, е посочил премиерът, цитиран от „Хюриет“. Борисов е откроил също икономическия потенциал на Турция, пише още турското издание.

Вестник „Йени акит” акцентира върху думите на Меркел от вчерашната пресконференция, че Германия и Турция трябва да продължат диалога и след изтеглянето на германските военни от базата Инджирлик.

Изданието обръща внимание и на похвалата от страна на канцлера към България за охраната на границата с Турция.

Частната турска телевизия НТВ също пише на сайта си по темата, като помества думите на Борисов, че между Турция и ЕС е имало много негативни моменти, но той ще положи усилия за нормализиране на тази връзка при предстоящото си посещение в Турция.

Борисов е посочил, че Турция е голяма страна, която има връзки с много държави, пише още НТВ.

Темета Турция беше една от обсъжданите между премиера Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Турция е наш съсед. Много негативи се насложиха в отношенията ЕС – Турция, но сега споделих, че ще имам скорошно посещение и среща с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. Ще положа много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Ще опитам да използвам влиянието, което имам, да кажа своето мнение. Не казвам, че ще успея, но ние трябва с нашия съсед да опитаме да нормализираме отношенията“, заяви Борисов при посещението си в Берлин.

5543562
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел

Ангела Меркел от своя страна коментира, че оттеглянето на Германия от базата в Инджирлик е необходима последица от това, че Турция не разрешава неограничен достъп на германските депутати до базата.

„Това, което българският министър-председател изложи, е съвсем очевидно – само осигуряването на границата не е достатъчно. Трябва да останем в разговори с Турция, трябва да подобрим отношенията си. Трябва да говорим за причините за бежанците. Простото изграждане на една ограда не може да разреши бежанския проблем. Освен това имаме тесни икономически отношения с Турция. Тази тема е много локализирана и това, че нашата база се измества в Йордания – там ще имаме условията, които са ни необходими за нашите войници“, каза още по темата тя.

на снимката: премиерът на България Бойко Борисов

Отношенията между Германия и Турция значително се влошиха напоследък. Една от причините е, че турските власти не позволяват на германска парламентарна делегация да посети военните в НАТО-вската база „Инджирлик“.

Още нещо, което помрачава двустранните отношения е арестът на кореспондента на вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел, който от месец февруари насам е в затвор в Истанбул.

Берлин си навлече гнева на Анкара и заради решението да забрани на нейни политици да агитират на територията на страната в подкрепа на конституционните промени в Турция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук