169 милиона деца в глобален мащаб не са ваксинирани срещу морбили, съобщи УНИЦЕФ.

Става въпрос за деца, на които не е сложена първата доза от ваксината между 2010 и 2017 година. За да са напълно защитени, децата трябва да получат две дози.

Според УНИЦЕФ обаче, самодоволството, грешната информация, скептицизмът около имунизациите и липсата на достъп до ваксини са довели до недостатъчно високи нива на ваксинирани.

Според последния доклад, между 2010 и 2017 година САЩ са на върха на класацията сред високоразвитите страни, където 2 593 000 деца не са ваксинирани срещу морбили. Във Франция броят им е 600 хиляди, на трето място е Великобритания с 527 хиляди деца без имунизация.

В Нигерия цифрата е 4 милиона, а в Индия – 2.9 милиона.

Още по-тревожно е положението с втората доза на ваксината, твърди УНИЦЕФ. 20 държави в Африка въобще я нямат вписана в имунизационния си календар, което означава, че повече от 17 милиона деца годишно са изложени на риск от заразяване.

Към 24 април случаите на морбили на територията на страната са 497.

Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област.

В други региони към момента няма отчетливи огнища.

Междувременно стана ясно, че рекорден брой заболели от морбили в САЩ отчитат американските здравни власти. През 2019 година броят на болните е най-висок от 25 години насам.

В Ню Йорк само за една седмица са регистрирани 61 нови случая, с което броят на болните от началото на година достига 667 – колкото са били за цялата 2014-та.

Центъра за контрол на заболяванията обяви, че 2/3 от болните от морбили са от Ню Йорк, най-вече от две ултра-ортодоксални еврейски общности в Бруклин. Повечето от заболелите не са били ваксинирани. Медиците очакват броя на заболелите да продължи да расте.

Морбили е силно заразно заболяване, което се разпространява по въздушен път, когато някой се изкашля или кихне. Симптомите се появяват до 12 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук