Тийнейджър, който години се е хранил само с чипс, пържени картофи и бял хляб е загубил слуха и зрението си поради липса на витамини и минерали.

Момчето от Бристол, чиято самоличност не се споменава, отишло при лекаря си за първи път, когато бил на 14-годишна възраст с оплаквания от умора. Тестовете показали, че има ниски нива на витамин В12 и макроцитна анемия – състояние, което води до по-големи от нормалните червени кръвни клетки.

В доклад, лекарите в офталмологичната болница в Бристол, публикуван в „Annals of Internal Medicine“ се казва, че на младежът е бил предписан B12 и са му били дадени съвети за правилното хранене. Година по-късно обаче, момчето вече било с нарушено зрение и слух. В документа пише още, че „до 17-годишна възраст зрението на пациента се е влошило прогресивно до степен на слепота“.

Тогава момчето признало, че още от основното училище „избягва храни с определено съдържание и яде само пържени картофи, чипс, бял хляб, малко преработена шунка и наденица“.

Минералите и витамините са жизненоважни за цялостното състояние и липсата им е по-често се наблюдава в държави с висока степен на бедност и оскъдни хранителни ресурси.

Здравните специалисти препоръчват разнообразна диета, която включва зеленчуци, ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и млечни продукти или млечни заместители. Мазната риба и малко месо също могат да помогнат за правилно балансирана диета.

В доклада на болницата в Бристол се казва още: „Рисковете за лошо сърдечно-съдово здраве, затлъстяване и рак, свързани с консумация на нездравословна храна, са добре известни, но лошото хранене може също така трайно да увреди нервната система, особено зрението.“

Лекарите посочват обаче, че състоянието на 17-годишният пациент вече е необратимо и той вероятно ще бъде освидетелстван за слепота. Момчето все пак вижда малко, но недостатъчно, че да получи шофьорска книжка или да чете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!