подкупни митничари

Най-малко 23 души са арестувани при операция срещу организираната престъпност в Митница Югозападна във вторник вечерта. Акцията е по сигнал за подкупни митничари, които са прибирали подкупи от шофьорите на товарни камиони. Претърсени са над 83 адреса. При обиските са намерени 63 000 лева, но конфискуваната сумата може да нарасне, тъй-като акцията продължава.  Около 19.00 часа ъв вторник движението през пункта е напълно спряно и в двете посоки. Възстановено около 3 часа тази сутрин, въпреки, че пунктът е отворен, са се обрасували километрични опашки от товарни автомобили от двете страни на ГКПП „Кулата“. От българска страна опашката е 5 километра, от гръцка – двойно по-голяма.

Специализираната операция е проведена в София, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и граничния пункт Кулата. Операцията е ръководена от специализираната прокуратура и в нея са участвали над 10 агенти от ДАНС и полицейски служители на ГДБОП. Акцията продължава с разпити на свидетели.

Митничарите, заподозрени за корупция на ГКПП „Кулата“, са били под наблюдение от август миналата година.

Касае се за организирана престъпна група„, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й в корупционната схема са участвали митнически инспектори от граничния пункт, като  сред задържаните има и шефове на транспортни фирми, които са били принуждавани от митническите инспектори да им плащат подкупи, т. нар. „такса спокойствие”, за да минават безпроблемно през граничния пункт.

Срещу задържаните още не са повдигнати обвинения, като се очаква това да се случи в сряда, уточни Арнаудова.

От години подаваме сигнали за корупционни практики и подкупни митничари и служители, не само на Кулата, но и на останалите гранични пунктове у нас. Сега, след акция на ДАНС и полицията се вижда, че порочните практики са действали на много високо ниво, коментира акцията заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Александър Стамболийски. И уточни, че в момента МВР проверява всеки един сигнал, подаден от браншовата организация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук