фестивал
източник: Daily Sabah

Младежкият център в Малко Търново организира фестивал „Истранца”, с подкрепата на Програмата за трансгранично сътрудничество на турския Лозенград . Целта е да се насърчи културното сътрудничество между България и Турция.

Фестивалът носи името на планина Истранца – разположена на границата между двете държави.

В хода на проекта, експерти от двете държави ще идентифицират общите туристически маршрути и културното наследство.

Организаторите на фестивала, с бюджет от 114 113 евро, възнамеряват да го превърнат в ежегодно събитие, за да се промотират културните забележителности на двете съседни държави.

Кметът на Лозенград Тахир Демир заяви, че подобни проекти са от изключително значение за поддържане връзките между двете държави.

Той подчерта, че двете държави споделят сходни сезони, море и граници и не пропусна да спомене историческата свързаност между България и Турция.

Подчертавайки, двете държави трябва да насърчават духа на мир, приятелство и солидарност, Демир допълни:

„Единственият начин да работим в полза на двете страни е като укрепим приятелството ни. Всички знаем, че икономическите отношения между нас доскоро бяха слаби. Пред нас се открива възможност и ние със сигурност трябва да засилим сътрудничеството си в областите туризъм, култура и икономиката.”

Директорът на Образователния център в Малко Търново Стефан Златаров заяви, че при първото си посещение в Турция през 2002г. е останал учуден от приятелската атмосфера и дружелюбност.

Подчертавайки желанието на страната да укрепи приятелските си отношения с Турция, Златаров добави:

„В епохата на НАТО, Турция и България бяха отразени като две вражески страни, а не като съседи. Българите смятаха, че турският народ отвъд границите е враждебен. По време на първото си посещение в Турция през 2002 г. имах възможност да видя истинското отношение на турския народ. Убеден съм в положителното развитие на отношенията между двете държави.”

Какво още пишат чуждите медии за България, може да прочетете в рубриката ни „Светът за нас“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук