заплати

Синдикатите в МВР заравят томахавката с ръководството на министерството, но остават в протестна готовност. Преди две седмици полицаите поискаха скок на заплатите с 15% от 1 юли и нов Закон за МВР, в противен случай заплашиха да излязат пред парламента. Не се отказват от исканията си, но днес постигнаха договореност по тях с ръководството на министерството.

Заместник-министърът на МВР Стефан Балабанов съобщи, че съгласие е постигнато по трите основни теми – повишаване на заплатите на служителите в сектор „Сигурност“, спешни промени в социалния статут на полицаите и изработване на изцяло нов закон за МВР.

Още следващата седмица ще има ново заседание на съвета, на което ще бъдат поканени финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Те трябва да представят възможностите на държавата от кога и с колко да се увеличат заплатите на служителите в сектора.

Заместник-министър Балабанов се съгласи, че униформеното облекло на служителите в МВР не е подменяно от 4-5 години, но тази година ще получат такова и министерството вече е  предприемало необходимото.

Надяваме се до края на годината те да бъдат напълно преоборудвани с чисто ново облекло. Половината облекла вече са раздадени по регионалните дирекции. За останалата половина се надяваме до края на годината, максимум началото на другата, всичко да е оборудвано“, съобщи Балабанов.

Лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов обеща, че докато текат нормални преговори и има около какво да се постигне съгласие, няма да се говори за протести. Но уточни, че ако някои от синдикатите или всички във федерацията решат, че формата на преговорите е изчерпана, излизат пред парламента.

Попов каза още, че полицейският синдикат настоява за увеличение на заплатите между 15 и 20 %, но се обсъждат и други варианти. По думите му е много възможно да има протести, ако това искане не бъде изпълнено, но зависи от много фактори.

Готови сме да разговаряме и преговаряме. Важно е принципното решение, че съветът прие с консенсус, че е необходимо да бъдат увеличени основните заплати на служителите през тази година. Датата 1 юли я поставяме като дата, от която да влезе в сила увеличението на заплатите, а решението може да бъде взето и на 15 юли или август, доколкото е свързано с изменение на държавния бюджет. Въпросът е да стигнем до решение, че това е възможно на практика“, допълни Валентин Попов.

Преди две седмици СФСМВР излязоха с остра декларация срещу ръководството на МВР и поискаха освен незабавно увеличение на заплатите в сектора и обяснение защо бюджета на министерството за догодина е „орязан с 300 млн. лв.“ Тогава пред ДЕБАТИ.бг финансисти обясиха, че в бюджета за тази година са включени и отпуснатите от Европейската комисия 160 млн. лв. за опазване на външните граници на ЕС. Тези евросредства, обаче са само за календарната 2017 г. и  не са предвидени в бюджетна прогноза за следващите две години, от където идва и разликата от 300 млн. лв.

За това и темата не е обсъждана днес, а синдикатите значително смекчиха тона на разговорите си с ръководството на МВР и дори се извиниха, че не са осигурили обичайния толеранс от 100 дни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук