номинира

Четири дни преди крайния срок, ГЕРБ посочи кандидатите си за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Номинациите представи председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов.

За съдийската квота управляващите предлагат Боян Магдалинчев от Върховния административен съд и Вероника Имова от Върховния касационен съд.

Боян Магдалинчев е завършил „Право” в СУ „Св. Климент Охридски” и вече е бил член на ВСС в периода 1999-2003. Кариерата му започва в Окръжен съд – Благоевград, бил е съдия в районните съдилища на Разград и Гоце Делчев. От 1997 е съдия във ВАС, а от 2012 е негов заместник-председател.

номинира
На снимката: Съдия Боян Магдалинчев, зам.-председател на Върховния администсративен съд

Вероника Имова е съдия от Наказателната колегия на Върховния касационен съд, а от 2016 е член на Комисията по атестиране и конкурси при съдийската колегия на ВСС.

За членове на Прокурорската колегия номинациите на ГЕРБ са Калина Кючукова и Гергана Мутафова.

Калина Чапкънова-Кючукова е възпитаник на Бургаския свободен университет. Кариерата й преминава в районните прокуратури в Айтос и Бургас, и Окръжна прокуратура-Бургас, където е административен ръководител от 2010 г.

номинира
На снимката: Прокурор Калина Чапкънова-Кючукова, административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас

Гергана Мутафова е завършила „Право“ и „Международни отношения и право на ЕС“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Финанси, застраховане и счетоводство” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В съдебната система започва през 2001 г. като прокурор в Районна прокуратура Пловдив, четири години е била Административен ръководител на Районна прокуратура гр. Асеновград, а от 2010 г. е Районен прокурор на Районна прокуратура гр. Пловдив. През март т.г. първоинстанционните районни и окръжни прокуратури в Апелативен район Пловдив издигнаха кандидатурата й за член на ВСС.

На снимката: Гергана Мутафива, районен прокурор на Районна прокуратура - Пловдив
На снимката: Гергана Мутафива, районен прокурор на Районна прокуратура – Пловдив

Данаил Кирилов съобщи, че ГЕРБ ще подкрепят и съдия Мирослав Джеров, номиниран еднолично от депутата Георги Марков.

Както ДЕБАТИ.бг вече съобщи,  от парламентарната квота за членове на ВСС вече са издигнати кандидатурите на адвокат Мирослав Джеров, номиниран от депутата от ГЕРБ Георги Марков и предложеният от ВОЛЯ прокурор от Варна Владислав Томов.

Парламентът трябва да избере 11 членове на новия ВСС, срокът за номинациите изтича на 20 юни, а изборът ще е през септември след депутатската ваканция. За да бъде избран за член на ВСС всеки кандидат трябва да получи подкрепа от най-малко 160 депутатски гласа.

Изборите за ВСС от професионалните квоти на магистратите вече приключват. Тази събота съдиите ще посочат своите шестима представители, след като преди тях това направиха следователите и прокурорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук