България обмисля приватизиране на недовършената атомна електроцентрала „Белене” – част от опитите на властта на да съживи проекта. Информацията съобщи енергийният министър на страната Теменужка Петкова.

„В края на миналата година имаше инвеститорски интерес, но за да се провери истинността му, няма друг начин, освен провеждането на публична, прозрачна процедура за приватизация”, обясни Петкова.

Според нея, този процес ще покаже дали „Белене” е осъществим проект.

„Ако не е, ако няма инвеститорски интерес, ще търсим други възможности”, обясни тя.

Досега, България е платила 1,5 млрд, долара за изграждането на площадката в Белене и за закупуването на два реактора.

„Държавата ще има минимален дял в проекта след приватизацията, защото това е АЕЦ и на територията на страната съществува ядрен риск, затова държавата трябва да участва и да контролира този процес”, каза Петкова.

Ангажиментът на правителството няма да е свързан с предоставянето на ресурси, държавни гаранции и дългосрочни договори за закупуването на електроенергия.

Петкова заяви, че БАН проучва, доколко АЕЦ „Белене” е осъществим. Това трябва да стане до септември, а след това ще бъде взето и решение.

„Белене” беше одобрен през 2005г. Руската компания „Атомстройекспорт”, дъщерна компания на Россатом, спечели търга за изграждането на електроцентралата през 2006г., но проекта беше замразен през 2009г. и спрян през 2013г.

България има само една атомна електроцентрала в дунавския град Козлодуй. АЕЦ „Белене” би произвеждала около 1/3 от електрическата енергия, необходима на населението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук