АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

В сряда правителството на акад. Николай Денков даде зелена светлина за рестартиране на намеренията за изграждане нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

За разширяването на АЕЦ-а за първи път се заговаря през 1980-те години, но по различни причини проектът е бил замразяван, показва репортаж на БНТ.

По предварителни оценки на експерти цената на двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ би била между 12 и 15 млрд. долара.

Срокът за изграждането на блоковете е реалистичен, но на ръба.

До този момент реактори от този вид работят само в САЩ и Китай.

Според решението на правителството дъщерната компания на АЕЦ „Козлодуй“ – „Нови мощности“ ще получи до половин милиард лева от Българския енергиен холдинг, за да увеличи капитала си, който в момента възлиза на почти 17 млн. лева.

Справка в отчета на БЕХ показва, че печалбата за първото полугодие на компанията е над 860 млн. лева като голяма част от парите са осигурени от дивидент, платен именно от АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и ЕСО.

Отново за седми блок по американска технология се заговори през 2012 г.

Първото правителство на Бойко Борисов взима решение за изграждане на нов блок на територията на „Козлодуй“.

Две години по-късно кабинетът на Пламен Орешарски сключва и споразумение с „Уестингхаус“. През 2015 г. правителството на Бойко Борисов е на косъм да спре проекта с мотив, че

американската компания трябва да влезе в него като инвеститор.

До 2021 г. е избрана площадка за изграждане на един блок. В началото на тази година Народното събрание взима поредно решение за изграждане на нови мощности на територията на „Козлодуй“ по технологията АP-1000.

Ако седми и осми блок бъдат договаряни заедно, отстъпката от цената може да бъде до 40%, изчислява енергийният експерт Богомил Манчев.

„Ако се договорим блоковете да бъдат с цена 6 млрд. или по 3 млрд. на блок, цената на собственика би трябвало да бъде около 2,5 млрд. Станаха 8,5 млрд. за два блока, като им сложите ескалация, за десет години ще отидете на 12 до 15 милиарда и това е крайната цена, която ще трябва да платим всички“, обясни той пред националната телевизия.

Финансирането на новите мощности ще е изцяло за сметка на държавата

Богомил Манчев пояснява, че „Уестингхаус“ няма да са инвеститор, а само ще достави технологията, за което ще плати изцяло държавата.

„Инвеститор е държавата, тъй като в момента ние имаме държавна компания, както и да ѝ викаме – „Нови мощности“, „Стари мощности“, инвеститорът зад нея се явява държавата. Държавата трябва да си намери начин, по който да кредитира тази компания“, поясни Богомил Манчев.

Според него вариантите за финансиране са чрез теглене на експортен кредит и публично частно партньорство.

„В бъдеще държавата може да продава дялове на големи компании, които искат да участват, и на нашия бизнес, т.е. да се купуват така наречените енергийни бонове. Да станат акционери. Може да има хиляда акционери, а държавата да държи 51%“, обясни Манчев.

Новите реактори ще бъдат от модела АP-1000, като в момента по света такива мощности се строят само в САЩ и Китай.

Според Манчев с изграждането на новите блокове ще можем да компенсираме около 80% от спирането на въглищните централи.

Ще бъдат необходими обаче още два блока, които да заменят спрените пети и шести след 2050 година.

„Имаме две ядрени площадки. Колкото и да не им отърва на различните политици, които искат да изчегъртат понятието „Белене“, то съществува, защото площадката „Белене“ и проектът „Белене“ са две различни неща“, заяви Манчев.

На 20 октомври „Уестингхаус“ подписа договор с пет български компании, които да участват в изграждането на новите блокове.

Брюксел също трябва да одобри изграждането на новите мощности.

Още по темата за енергийния преход – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук