прокурор

„Подкрепяме принципната позиция на ръководството на прокуратурата и изразените аргументи на Главния прокурор, че мястото на Прокуратурата на Република България е в съдебната власт.

Противопоставяме се на усилията на определени среди, които досега не намериха обществен консенсус за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, да внесат раздор, конфронтация и разцепление между магистратите“, се казва в декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България.

„Управителния съвет на Асоциацията изразява категорично своето несъгласие против действията в последните дни, с които отново се провокира към обществена и политическа нагласа, насочена срещу Прокуратурата на Република България и възможността й при условията за независимост да изпълнява конституционните си права, като се инициира дебат за нейното извеждане от съдебната власт.

Такова решение ще разруши едно от най-добрите достижения на най-новото ни държавно устройство, възведено, за да се гарантира най-пълно разделението на властите.

Поддържаме със същата твърдост и убеденост изразяваното от години наше становище, че подобни намерения носят риска прокуратурата да бъде поставена в зависимост от конюнктурни фактори, доминирани от моментни обществено политически влияния”, се подчертава в документа.

Считаме, че лансираната теза за изваждане на Прокуратурата на Република България от съдебната власт не почива на принципна основа, не е съпроводена с обективен анализ и не посочва какви евентуални негативи за българските граждани и общество биха произлезли от подобна промяна, казват от управителния съвет на асоциацията.

Последния път, когато Асоциацията на прокурорите в България излезе с официално становище по актуални теми и то бе огласено до медиите, бе в края на м. април, когато в дневния ред на ВСС бе внесена точка за произнасяне от страна на съдебните кадровици, свързано с добила публичност  постфактум среща в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, Сашо Дончев (Овергаз) и Георги Гергов („Позитано” 20, БСП).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук