Сотир Цацаров
На снимката: Сотир Цацаров

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отправи въпроси към МВР, свързани с това дали разстреляният Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на МВР.

Цацаров беше изслушан по негово искане в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Според него МВР трябва да даде отговор дали Божанов е бил сътрудник на МВР, на коя служба и каква ценна информация е предоставял на ведомството. Към момента вътрешното министерство не иска да каже дали Нотариуса е бил сътрудник, като отказва да направи това дори пред прокуратурата в хода на разследването на неговото убийство.

Според Цацаров МВР дължи и множество други въпроси, свързани с Нотариуса, за когото обяви, че не познава и няма нищо с него. Бившият главен прокурор и бивш началник на антикорупционната комисия смята, че МВР дължи отговори и да това как е назначена съпругата на Нотариуса в ГДОП и кой е подписал документите за конкурса.

Искането на Цацаров да бъде изслушан беше направено от него, за да опровергае приписвани му връзки с Нотариуса.

„Няма да позволя на някой да се упражнява с името ми, преследвайки лични амбиции или политически. Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастие или подпомагане в групата на тази личност. Когато съм бил главен прокурор никога не ми е предоставяна информация за тази група. Не съм имал пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак“, заяви Цацаров пред кадровиците, цитиран от „Сега“.

Той отбеляза, че думите му са следствие на изявления, свързани с него на съдия Владислава Цариградска, изявленията на Веселин Денков и Ивайла Бакалова и изявленията на Бойко Рашков.

Името на бившия главен прокурор беше споменато от бившата манекенка Ивайла Бакалова и партньорът ѝ Веселин Денков по време на изслушването им от временната парламентарна комисия, посветена на Нотариуса.

Той отрече да има нещо общо със задържането през август 2020 г. на Веселин Денков.

„Нямам обаче и каквато и да е информация за причините за това задържане, нито съм имал възможност да я получа от тогавашния главен прокурор в рамките на изключително оскъдната ни служебна кореспонденция тогава. По нито едно дело, свързано с Веселин Денков, на КПКОНПИ-Дирекция „Противодействие на корупцията“, не са възлагани от Специализираната прокуратура каквито и да е оперативни действия. Между другото към онзи период Дирекцията почти бездействаше поради липса на каквито и да е възлагателни действия от прокуратурата“, коментира Цацаров, който в момента е завеждащ отдел във Върховната прокуратура.

Цацаров отрече и да е пращал до медии флашки с компрометиращи материали срещу Цариградска и призова, ако друг от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият главен прокурор опроверга и други изявления на съдийката, но изрично подчерта, че не оправдава случилото се с нея, което определи като недопустимо.

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха между среща от август 2020 година на Веселин Денков с него – вече в качеството му на шеф на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Той каза още, че Комисията е правила проверка по разследването “ Списък за бърз контрол“, в което за първи път беше осветено влиянието на Нотариуса в съдебната система. Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата – тогава ръководена от Иван Гешев, но какво е последвало Цацаров не знаел, заради „оскъдните му контакти“ с неговия предшественик.

Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля като покровител на Петьо Еврото, за което говори Бойко Рашков. Той обясни, че кариерата на героя от разследването „Осемте джуджета“ е започнала при Борис Велчев, продължила е при бившия градски прокурор Николай Кокинов. Петров е освободен от системата през 2015 година. Бившият главен прокурор се самоцитира, че казал, че прокуратурата има интерес да се освободи от него.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук