Около 180 творби на известния художник Пабло Пикасо ще представи британската галерия Tate Modern в откриващата се днес в Лондон изложба „Пикасо 1932 – любов, слава, трагедия“.

„1932-ра е избрана, тъй като през тази година той създава голяма част от своите шедьоври. Ние имаме редица произведения от 1931 и 1933 г. Всички творби са от различни галерии, но по-голяма част от експонатите са от Националния музей на Пикасо в Париж, тъй като изложбата се осъществява в сътрудничество с този музей. Имаме няколко работи от такива важни галерии като Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMA), както и редица творби от частни колекции „, казва асистент куратора на изложбата Лаура Бруни.

Изкуствоведът посочва, че изложбата представя „около 180 творби – 70 картини, 13 скулптури, работи върху хартия, както и други материали.“ Също така посетителите ще видят снимкии.

Изложбата ще бъде първата „солова“ експозиция на художника в Tate Modern за 18 години, откакто съществува галерията.

„Годината 1932-ра е необичайна за Пикасо, година на голяма промяна. Той току-що е навършил 50 години, по това време изпитва влияние на сюрреалистите“, посочва Бруни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!