Пламен Георгиев и Николай Николов

Депутатите ще изберат окончателно кой да оглави новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Кандидатите са двама:  Пламен Георгиев, номиниран от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, и Николай Николов – кандидатура на БСП.

Във вторник (6 март) те представиха концепциите си пред депутатите от Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси.

При изслушването и двамата кандидати подчертаха, че залагат на превенцията и обещаха да спазват дистанция от политическите сили.

„Да разпишем един такъв, наш модел, който да гарантира, че няма да има „лов на вещици“, който да бъде прозрачен, явен. Разбира се, далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна! Това е една сложна задача“, каза Пламен Георгиев.

Другият кандидат – Николай Николов също си постави високи цели.

„Изключвам външна, изключвам и вътрешна намеса по отношение на тяхната работа. Аз виждам своята роля, място и значение като пръв сред равни. За мен, най-важното в сферата на борбата с корупцията е създаване на среда обществена, среда превантивна…”, каза Николов пред ресорната комисия в парламента.

Комисията за противодействие на корупцията беше създадена в края на миналата година по силата на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Кой да назначава шефът на комисията стана повод за не един задочен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

В крайна сметка те се разбраха председателят да се избира от Народното събрание. След като депутатите изберат кой да оглави новата антикорупционна институция, новият председател ще избере екипа си – един заместник и трима членове. Мандатът на комисията е шестгодишен.

Очаква се днес, в пленарната зала, депутатите да продължат с второ четене на Законопроекта за мерките срещу изпиране на пари, внесен от Министерския съвет.

КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА НОВОТО ЗВЕНО

Предложеният от управляващите Пламен Георгиев е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието.

От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе“- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. Пламен Георгиев е преминал обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.

Предложеният от БСП Николай Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 година – неин председател. Автор е на над 40 научни публикации, близо 15 години е посветил на работа в областта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Антикорупционният орган се състои от петима членове –председател, зам.-председател и трима членове, сочи законът. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също се избират от парламента, по предложение на председателя

В новия антикорупционен орган КПКОНПИ ще работят 400 служители. Това са щатните бройки на обединяващите се в него органи и звена: хората, които са работили в КПУКИ, която се вля в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), също и служителите на БОРКОР, двете антикорупционни дирекции в ДАНС и съответното звено от Сметната палата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук