Със 150 гласа „за“ и 3-ма въздържали се депутатите приеха процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

След приемането на правилата започва да тече 14 дневен срок, в който депутати могат да предложат кандидати, мотивирайки номинацията си.

Те трябва да имат юридическо образование и 10 години юридически стаж. Самите кандидати пък имат 7 дневен срок да внесат писмена концепция за работата си като председател на комисията и декларация за имотното си състояние и конфликт на интереси.

Изборът на нов антикорупционен шеф включва и проверка за принадлежност към Държавна сигурност, а след това предстои изслушване на кандидатите от ресорната комисия.

Това ще стане на открито заседание, което ще бъде излъчено и в през интернет страницата на НС. За избран се счита кандидатът получил повече от половината гласове на комисията.

Ако двама кандидати получат еднакъв брой гласове се прави ново гласуване. Ако и след него не може да бъде избран кандидат се обявява нова процедура.

Припомняме, че бившият шеф на КОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка в последния ден на юли 2019 г. и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Оттеглянето му от поста дойде след скандала „Апартамент гейт”, в който самият Георгиев се оказа замесен.

Пламен Георгиев беше изпратен като консул в Испания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!