Демократична България

От няколко дни в общественото пространство изплува тезата, че е възможно БСП да са подкрепили на втори тур кандидатите на „Демократична България”, както впрочем и призова Калоян Паргов – председател на БСП София.

Тази версия е подхранвана от части от резултата, който получават демократите на втори тур и който е увеличен приблизително с гласовете на подкрепилите БСП на първи.

В този смисъл статистика вади бившият депутат от СДС Иван Сотиров, която би трябвало да покаже верността на такава теза:

„Като погледне човек данните е видно, че има почти 100% подкрепа от страна на тези, които са гласували за БСП на първи тур, защото резултатите на втори тур на кандидатите на „Демократична България” се явява сума от резултатите, които имат двете политически сили на първи тур – БСП и „Демократична България”. На много места има добавени гласове, които са на хора, които търсят алтернатива на ситуацията в София. Това са гласове между 2 000 до 6 000 в различните райони и те няма откъде другаде да дойдат, освен от БСП, защото няма други групи гласове, няма и понижаване на избирателната активност”, каза в коментар СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ Иван Сотиров.

И добави:

„Това не е нещо, което да се е получило ей така. В цялата кампания имаше двустранна агитация и от БСП, и от почти целия актив на „Демократична България” в подкрепа на Мая Манолова и техните кандидати за кметове. Това бяха призиви и в социалните мрежи на новоизбрани общински съветници от „Демократична България”. Те директно агитираха и за Мая Манолова, и за кметове на БСП, които са комунисти, които са защитавали паметниците на съветската армия и на всички тези символи на унижението на България, и във възхвала на една окупационна армия. Това беше масово, не са изключения. Този призив на ръководството на „Демократична България” хората да гласуват по съвест и че те няма да взимат отношение, беше едно измиване на ръцете, защото целият актив на партията, избрани съветници, политически фигури и т.н. агитират само в едната посока.

Никой не излезе да каже, че е недопустимо една дясна антикомунистическа организация да подкрепя кандидатите на БСП по места. Никой от тяхното ръководство не излезе да каже, че това е срамно и недопустимо. С някои от тези десни хора дълги години сме били заедно и сме изповядвали общи ценности и идеи. Аз не видях, освен в социалните мрежи, където техни привърженици негодуват, да има реакция в партийните среди и да се потърси отговорност за това.”

Няма как и няма технология, по която да бъде доказано, че подкрепата за районните кметове на София, издигнати от „Демократична България”, са именно гласове на БСП.  Много е вероятно това да са гласове на недоволните от управлението на Фандъкова и Борисов, които не харесват нито демократите, нито БСП, но при тях надделява нагласата за отрицателен вот срещу управляващите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!